Прилозима припадника ове специјалне јединице МУП-а у њеном седишту у Батајници изграђена је црква посвећена Светом Стефану ДечанскомФотографије САЈ

Сваког месеца када би примили плату, припадници Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) МУП-а Србије одвајали су део новца и уплаћивали га у посебан фонд. Давали су ко је колико могао и сматрао да треба. А, циљ је свима био исти – да се у седишту ове јединице, у батајничком насељу „13. мај”, изгради храм.

Само две године требало је припадницима САЈ-а, на челу са командантом Спасојем Вулевићем, да своју замисао спроведу у дело. У непосредној близини базе ове специјалне јединице, сада се налази Црква Светог Стефана Дечанског, а њени чланови редовни су посетиоци литургија и служби које се у њој одржавају.

– Идеја да се у непосредној близини седишта САЈ-а сагради храм родила се на Светој Гори, када су припадници братства Хиландараца наше јединице боравили тамо. Редовно су посећивали, а то чине и сада, Свету Гору са циљем да очувају традицију и етичке вредности које треба да красе сваког витеза, како зовемо чланове снага безбедности. О одлуци да у нашој бази саградимо храм, обавестили смо представнике СПЦ-а и добили одговор да ће нас сада блаженопочивши патријарх Иринеј примити у својим одајама и разговарати са нама о подизању храма – с поносом за „Политику” прича Спасоје Вулевић, командант САЈ-а.

Пре састанка са патријархом, Вулевић је са припадницима јединице отишао у посету манастиру Студеница, где почивају мошти краља Милутина. Поред тамошње Саборне цркве, налази се и Краљева, која им се допала. Заједнички су одлучили да и храм који ће бити подигнут њиховим средствима има такав изглед. Договор је био и да скицу будуће цркве покажу патријарху Иринеју.

Састанку са сада почившим патријархом, присуствовали су и двоје викарних владика Јован Ћулибрк и Атанасије Ракита, сада епископ Милешевски. Једна од тема разговора била је и она коме ће новоизграђени храм бити посвећен. С обзиром на то да је слава САЈ-а Свети архангел Михаило, прва идеја била је да црква буде посвећена њему.

– Састанак је прожимала посебна атмосфера, осећај. После разговора са патријархом Иринејом и његовим викарним владикама, донета је одлука да храм буде посвећен Светом Стефану Дечанском. Своју одлуку, патријарх је образложио речима да црква треба да буде посвећена живом краљу. У том тренутку нисам разумео шта је патријарх тиме желео да каже, да бих после неког времена схватио да је Стефану Дечанском Бог показао своју снагу и да он и даље чува светиње на Космету и бдије над нашом светом земљом у манастиру Високи Дечани. Одлука патријарха да светиња буде посвећен Стефану Дечанском за мене је била утолико значајнија јер сам рођен у Пећи и зато што сам у детињству често Високе Дечане посећивао са родитељима и пријатељима – препричава сусрет са патријархом командант САЈ-а.

Тек када су дошли у базу и сумирали утиске са састанка са поглаваром СПЦ, припадници САЈ-а и њихов командант уочили су један куриозитет: да ће храм који треба да се сагради у Батајници неодољиво подсећати на Краљеву цркву у манастиру Студеница, задужбину краља Милутина и да ће бити посвећена његовом сину Стефану Дечанском.

– Пројекат за изградњу цркве израдио је ЦИП и на томе смо им веома захвални – наглашава Вулевић.

После састанка у просторијама СПЦ-а, тадашњи патријарх српски Иринеј посетио је насеље „13. мај” у Батајници и место на којем је требало да буде подигнута црква, која ће сабирати вернике из овог насеља.

– Изузетно сам поносан и срећан што је наша идеја спроведена у дело. Нагласио бих да смо велику помоћ имали „са стране”, односно да су нам наши пријатељи поклањали фасадне цигле, цемент, бетон, арматуру…. –  прича Вулевић.

Трећег дана највећег хришћанског празника Васкрсења господњег, 10. априла 2018. године, Његова светост патријарх српски Иринеј је у присуству великог броја верника, служио свету литургију у Цркви Стефана Дечанског у насељу „13. мај” у Батајници. Том приликом, поглавар СПЦ-а уручио је висока црквена признања – орден Светог краља Милутина – којима је Свети архијерејски Синод Српске православне цркве одликовао САЈ, као установу и њеног команданта Спасоја Вулевића, као појединца за изузетан допринос у подизању Цркве Светог Стефана Дечанског.

Орден Светог краља Милутина додељује се оним појединцима и установама који су се доказали као ктитори и добротвори, с обзиром на то да је и овај краљ био велики добротвор и задужбинар.

Мирослава Дерикоњић, Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име