Када би сте морали да именујете најстарији материјал који је начинио човек, да ли бисте рекли да је то цигла? Па ипак је тако. Цигла је успела да надживи и гранит и кречњак, па чак и гвожђе.

Цигла , наравно, представља савремени грађевински материјал. Она се данас употребљава у целом свету. Међутим, она је стара колико и историја цивилизације! Вавилонци и Египћани правили су и користили цигле најмање три хиљаде година пре почетка нове ере. Нека ископавања показују да се цигла употребљавала још и раније.
У стара времена израда цигала била је веома грува. Цигле се данас праве од глине или шкриљца, а затим се пеку или пале на високој температури. У то древно доба, наравно, нису постојале никакве машине за израду цигала, а глина која се користила била је сирова. Ту су глину радници дробили и мешали с’ водом, а затим би је добро изгњечили својим голим стопалима. Да би се маса држала заједно, са глином је мешана и слама, па је тако добијена мешавина уобличавана у цигле рукама. Цигле су се затим стављале на сунце да се осуше.

Овај примитивни метод коришћен је веома дуго, све док се није открило да цигле печењем на ватри постају много чвршће и отпорније на влагу. Тада више није било потребно мешати их са сламом.

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име