Скептици би рекли да је Пентагон сада изабрао прави тренутак да злокобном коронавирусу супротстави ванземаљце и да коначно капитализује 22 милиона долара који су својевремено уложени у један опскурни програм истраживања неидентификованих летећих објеката (НЛО), а који, попут бројних сличних пројеката у прошлости, по општем мнењу, није довео до већег разумевања чудних феномена на небу са којима се повремено сусрећу амерички пилоти.

За многе неочекивани, снимци су прикупљени у оквиру пројекта Адванцед Аероспаце Тхреат Идентифицатион Програм (ААТИП) који је био активан од 2007. до 2012. године. Пентагон је уз помоћ тајних снимака свакако привукао нешто медијске пажње и обновио НЛО дебату (којој у Сједињеним Државама треба традиционално мало да се разбукта), а није неосновано рећи ни да је многима на тренутак олакшао мрачну збиљу, скрећући пажњу са страшних економских и здравствених последица епидемије Ковид-19 у Америци ка небу.

Наиме, америчко Министарство одбране, које се устаљено поистовећује са именом палате у којој се налази његово седиште, Пентагон, мада претходних дана ничим није било на то изазвано, једним кратким, али прецизним саопштењем 27. априла потврдило је аутентичност, како је речено, историјских снимака сусрета пилота америчке ратне морнарице са – неидентификованим небеским феноменима.

Тако смо сазнали и да америчка авијација сада НЛО назива суптилнијим изразом „феномени“, који има стручнији призвук и мало тога прејудицира (већина „НЛО виђења“ је иначе доказано последица оптичке варке). Објашњавајући како жели да „отклони неспоразуме у јавности да ли су снимци који круже аутентични“, Министарство наводи да је са снимака уклоњена ознака тајности јер не садрже информације које би угрозиле америчку безбедност.

Фотографија представља кадрове из једног од три видео снимка, од којих је први настао у новембру 2004. године, а друга два у јануару 2017. На снимцима се виде нејасне мрље, необичног облика, удаљене на небу, док се на видеу који је ловачки авион Ф/А-18 Супер Хорнет забележио на обали Пацифика, на југу Калифорније, јасно чује и узнемирујући разговор двојице пилота.

„Мој Боже. Крећу се насупрот ветру“, каже један од њих. „Ветар дува 120 чворова на сат ка западу“, одговара други пилот док камера приказује тело у облацима удаљено више од 150 километара од летелице. „Погледај ту ствар, друже“, каже први пилот, на шта му колега одговара (снимак се не чује јасно): „Да то није … или је то“. Следеће секунде пролазе у тишини. „Погледај само ту ствар“, понавља први пилот. „Она ротира!“.

Међу љубитељима НЛО, који су повезани у Америци у стотинама удружења, медија, издавача и чудноватих пројеката, разумљиво, ова објава Пентагона изазвала је егзалтацију, док је једна од савремених икона тог покрета, Луис Елизондо – који је, као наводно бивши шеф ААТИП, напустио Пентагон због мањка транспарентности – потез дочекао као „коначно разоткривање“.

Но, уз сву јавну пажњу коју је овим Пентагон изазвао, НЛО еуфорија ипак није потрајала дуже од пар дана и медији су се брзо вратили причама о пандемији. Они најскептични би ту чак могли рећи да је – ако би каквим уврнутим случајем Пентагон заиста веровао да снимци указују на посету ванземаљске интелигенције – њихово објављивање у овом тренутку идеалан начин да се свету прикажу ванземаљци, а да се тиме не изазове паника или пак, општи подсмех.

Снимке није пратила никаква посебна промоција. На пример, амерички председник Доналд Трамп није, како бива у филмовима са ванземљцима, организовао једно од оних вечерњих My-fellow-Americans обраћања, нити било шта слично, него је, како иначе то ради, написао твит. У њему, као и у потоњим изјавама, каже да су му снимци познати, да верује „сјајним америчким пилотима“ и да је једном на кратко брифован о томе, али да у ванземаљце „посебно не верује“. Међу политичарима се, очекивано, речима да је „Пентагон урадио сјајну ствар и да треба интензивирати научна истраживања“ огласио демократски сенатор из Неваде, Хари Реид, који је у Америци добро знан као борац за истраживање НЛО и на чију инцијативу је ААТИП и био покренут.

Ове видео снимке, које су након потврде Пентагона емитовали практично сви светски и многи домаћи медији, махом уз збуњене коментаре, можете и сами појединачно преузети са странице докумената од јавног значаја Ваздухопловне команде америчке ратне морнарице или са лакоћом, на разним местима пронаћи спојене у један видео, на пример, на познатој YT страници Airboyd посвећеној авијацији.

Видео снимци, иначе, ни пре нису били недоступни, јер су, како и сам Пентагон наводи, кружили около већ доста дуго. Међутим, снимци нису кришом објављени на каквој маргиналној интернет страници НЛО фанатика, већ је прича о њима 2017. године објављена – на насловној страни престижног „Њујорк Тајмса“, практично најпоузданијег медија данашњице. Један од снимака објављен је тада и на контроверзном, популарном сајту „To the Stars“. Но, уз гласове из кокпита, „Њујорк тајмс“ се у овој причи бавио путевима новца и како је већи део од 22 милиона долара у петогодишњем програму ААТИП завршио на рачунима милионера Роберта Бигелоа, који је иначе финансијски подржавао управо кампању политичког оца пројекта, сенатора Харија Реида.

Мада не носе никакву званичну ознаку, нити ознаку да су претходно били строго поверљиви и декласификовани, саопштење Пентагона сада је, у сваком случају, разоткрило да је и један савремени пројекат какав је ААТИП прикупљао „сведочанства“, једнако као и други тајни НЛО програми у прошлости. Америчка војска се током последњих 70 година у више наврата управо на такав колекционарски начин бавила истраживањем НЛО, махом због претходног интересовања јавности.

Наиме, непосредно након Другог светског рата и почетка хладноратовске кризе, у САД је изузетно порасло интересовање за НЛО, што ће Карл Густав Јунг назвати “митом нашег доба”. Како је у то доба број пријава необичних летелица растао, а јавност током 1947. постала потпуно опседнута чувеном НЛО фотографијом пилота Кенета Арнолда и упоредо, такозваном афером Розвел, америчко ратно ваздухопловство је 1948. покренуло славни пројекат познат као „Плава књига“. У оквиру овог пројекта, у наредних двадесет година забележено је више од 12.000 разноврсних случајева необичних небеских феномена, од којих је најмање 90 одсто успешно објашњено природним узроцима.

На основу ових података спроведено је и више научних студија о пореклу НЛО-а. Вероватно најутицајније научно истраживање ове врсте објављено је 1969. године – под руководством познатог америчког физичара Едварда У. Кондона (1902–1974), више од тридесет научника је детаљно анализирало 59 различитих случајева НЛО-а и у сваком од њих закључило да није реч о посети ванземаљаца. Са Кондоновим извештајем завршила се ера интензивне потраге за летећим тањирима, америчко ваздухопловство и обавештајне агенције званично су угасиле све тадашње НЛО пројекте, а већина научника је окренула леђа летећим тањирима.

Само неколицина је одбацила Кондонов извештај и наставила је да подржава такозвану хипотезу о ванземаљском пореклу, чији су најпознатији заговорници угледни амерички метеоролог Џејмс Е. Мекдоналд (1920–1971) и астроном Џ. Ален Хајнек (1910–1986), који се, као учесник у „Плавој књизи“ и другим НЛО пројектима америчке владе, сматра научним „оцем уфологије“. Према његовој познатој, мада дискутованој класификацији, Пентагонови НЛО снимци не би били сврстани у блиске сусрете, већ у такозвана “виђења”.

Као и у већини претходних сличних ситуација, бројни скептици су демистификовали снимке, махом их везујући за увођење нових радарских система и друге нове опреме у авијацију у годинама кад су настали. Иначе, критичаре је највише интригирало зашто је Пентагон сада уопште потврдио аутентичност ових снимака и у каквом их контексту схватити, а већина астронома је изразила уверење да ту може бити само реч о каквом атмосферском феномену.

Тако астрофизичарка Кати Мак, колумнисткиња научнопопуларног “Scientific American”-а наводи како она, као и бројне њене колеге, не сумња да живот вероватно постоји и негде ван Земље, али да су – мада се не може сасвим искључити да то јесу ванземаљци који су дошли на нашу планету – Пентагонови НЛО снимци највероватније оптичка варка. Јер, зашто би се ванземаљци потрудили да умакну свим оним инструментима којима без прекида мотримо свемир, не остављајући било какав други, конкретан траг који би се могао посматрати, осим необичне жеље да изазову збуњеност код неколицине пилота америчке морнарице?

 

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

naukakrozprice.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име