Мада има разних виђења, историја пирата протеже се читавом планетом, од Индонезије и Кине до Карипског архипелага, док је нечасно гусарско занимање једно од најстаријих – постојало је у античка времена и то битно пре епохе Старе Грчке и Рима. Но, обично се за златно доба пирата сматра период од 1660. до 1720. године, кад су бројне пиратске посаде харале Карибима, али и уз обале Америке, по Индијском океану и уз западну обалу Африке.

У то доба, на прелазу из 17. у 18, век, окончали су се велики европски сукоби за превласт на мору, тако да је велики број бивших морнара тражио посао. Моћ Шпаније на Карибима је драматично опадала, тако да су пирати лако освајали читаве градове и заснивали своје базе на копну, што је био кључ њиховог бујања.

Са друге стране, гусарење је само неколико деценија раније, током XВИИ века, подстицано као уносан државни посао. У борби Енглеске и Шпаније, гусари су опремани како би нападали непријатељске трговачке бродове.

Најславнији гусар из те епохе државних гусара је чувени Хенри Морган (1635–1688). Овај морнар из Велса се скоро тридесет година борио за Енглеску, нападајући шпанске конвоје, да би у међувремену постао изузетно богат. Посебно се прославио освајањем утврђеног града Панаме, а на крају каријере, одликован и проглашен лордом, Морган се повукао на велику плантажу шећера на Јамајци, где је за разлику од већине других гусара преминуо у кревету.

Како су пирати измицали државној контроли, постајали су све окрутнији и опаснији. Један од најчувенијих пирата свих времена који је гусарење водио као чисто приватни подухват остао је запамћен по надимку Црнобради. Наводно рођен 1680. године као Едвард Тач, Тич или Драмонд, Црнобради се прославио у периоду 1714–1718. године кад је харао обалама Америке. Оробио је на десетине бродова, а о њему су испредане разноврсне легенде, чак и да је послат директно из Пакла.

Његов брод “Освета краљице Ане” имао је две стотине тона и четрдесет топова. Са Црнобрадим је пловио и славни пират Стед Боне, често као саборац, а још чешће као заточеник, који није имао морнарског искуства – пре него што се одао гусарењу радио је на плантажи. Како би био заустављен у својим пљачкашким мисијама, Британци су на њега послали целу флоту која га је најзад уловила – Црнобрадог је у жестоком сукобу устрелио британски поручник Роберт Мајнард наводно са пет хитаца, који уз двадесет других рана једва да су били довољни да га усмрте.

Други познати пирати, углавном са Кариба, су Пиер Герлофс Дониа, који је само у једној бици потопио 28 холандских бродова, као и Вартоломеј Робертс, који је своје походе започео из Гвинејског залива и оробио више од 400 бродова.

Најокрутнијим међу пиратима се сматра Едвард Лоу, који је убио у мукама више стотина људи, све док га 1724. године није у побуни убила сопствена посада. Међу пиратима су запамћене и две жене, Ана Бони и Црвена Мери, којима је суђено 1720. године у врло запаженом процесу.

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

naukakrozprice.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име