У Румунији је постојала бригада састављена само од свештеника, епископа, пастора, рабина и верника – од свих који су у тамници били због вере. Једног дана је политички комесар дошао у инспекцију бригаде. Сви су стајали мирно, и он је одједном позвао младог човека (који се звао Кокеанга) и питао га:
– Шта си био на слободи?
– Господине, оно што сам био на слободи, бићу заувек. Ја сам свештеник Божји, одговорио је.
– А-ха, свештеник! И још увек волиш Христа?
Свештеник је ћутао неколико секунди – секунди дугих као вечност, јер је знао да се његова вечна судбина одлучује у току њих. Господ је рекао: ‘Ко год ме призна пред људима, признаћу и ја њега пред Оцем својим који је на небесима; ко год ме се одрекне због страха од људи, одрећи ћу се и ја њега пред Оцем својим који је на небесима.’
После извесног размишљања, лице му је заблистало и веома смиреним, али и одлучним гласом, рекао је:
– Капетане, кад сам постао свештеник, знао сам да је у току историје Цркве на хиљаде њих било убијено због своје вере. И кад год сам улазио у олтар обучен у прекрасну богослужбену одежду, окружен љубављу и поштовањем пастве, обећавао сам Богу да ћу, ако икад будем морао да страдам, ако икад будем носио робијашко одело, и даље волети Христа.
Капетане, ја вас много жалим. Ми имамо истину, а ви имате бичеве. Ми имамо љубав, а ви имате гвоздене решетке на затворским ћелијама. Насиље и мржња су убоги против истине и против љубави. Ако решите да обесите све професоре математике, кад би сви математичари били повешани, колико би онда било 4+4? И даље би било 8. А колико би било 8+8? И даље 16. Не можете изменити истину, вешајући оне који говоре истину. Кад би сви Хришћани били повешани и даље би остало да важи да постоји Бог, и да је Он љубав. И да постоји Спаситељ; Његово име је Исус Христос, и исповедањем Њега човек може бити спасен. И да постоји Дух Свети, и војске ангела око земље. И да постоји прекрасни рај – не можете изменити истину.
– Желео бих да има начина да се пренесе тон којим је изговорио ове речи. Ми остали смо били посрамљени зато што смо веровали у Христа и уздали смо се у њега, али овај човек је волео Христа као што невеста воли женика!“
Прича Ричарда Вурмбренда о православном свештенику којег је упознао на робији – Вера на којој свет почива

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име