Христос је нова Пасха, Он је Женик девствене душе и срца и ми треба да будемо свесни тога и да чезнемо за њим и миром који он доноси и којим побеђује свет  – наглашено је у посланици антиохијског патријарја Јована Х. Он је истакао да данас вакрсење значи пре свега васкрсавање душе човекове у љубави према богу и својим ближњима. Подесаћамо вас да иако многи међу нама су у патњи, болу и глади – победоносни Господ је са нама – рекао је примат Атиохије и свег истока додавши да Црква упућује молитве за оне који су преминули од последица епидемије, као и за оздрављење болесника, као и оне који дан иноћ бдију над њима. Молитве, нагласио је патријарх Јован, упућујемо и мир на истоку позивајући на ослобађање отетих укључујући и отете епископе Антиохијске патријаршије, Ибрахима и Павла који су отети пре седам година. Он је рекао да цркву рањава равнодушност међународних организација у вези са овим проблемом.

У својој поруци патријарх Јован је подсетио на значај Антиохијске цркве из које је пре 2000 година почела да се шири светлост еванђеља по целом свету. Он је истакао да су претци сиријских ришћана били први и кључи носиоци поруке љубави ивере, носиоци гласа о васкрсењу и радости, они који су давали своје животе да би свима проширили радост Васкрсења, наду Васкрсења и побуду Васкрсења, победу за сва времена и сва места упскос постојању несреће. Патр. Јован је подсетио да сиријски хришћани никада нису чинили насиље над својим ближњима и да је то нешто чему треба да остану долени.

Данас, „ми вапимо Господу живота, нашем Господу Исусу Христу, да наше душе обргли надом у Васкрсење и вечни живот“- рeкао је он – додавши да је у тој нади утемљење мира за сву деци Антиохијске цркве у отаџбини и расејњу.

https://theorthodoxworld.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име