Израелски археолози саопштили су да су пронашли чувени библијски град Витсаида Галилејска. Према Јеванђељу, Исус Христ је тамо позвао апостоле и у њему се догодило чудо.

„И изашавши Исус виде многи народ, и сажали му се за њих, и исцели болеснике њихове. А пред вече приступише му ученици његови говорећи: Овдје је пусто мјесто, а вец́ је доцкан; отпусти народ нека иде у села да купи себи хране. А Исус им рече: Нема потребе да иду; подајте им ви нека једу“, приповеда Матеј у Јеванђељу. Ученици су одговорили Христу: „А они му рекоше: Немамо овдје до само пет хљебова и двије рибе“. Благословивши храну, Христ ју је поделио на неколико делова и дао је апостолима.

„И једоше сви и наситише се, и накупише комада што претече дванаест котарица пуних. А оних што су јели бјеше људи око пет хиљада, осим жена и дјеце“, тако описује чудо Матеј.

То је једна од најпознатијих сцена Новог Завета. О другом необичном случају се говори у Јеванђељу по Марку. Исусу доводе двојицу слепих људи, који моле за исцељење. Спаситељ иде са њима на место на коме нема много људи.

Постоји много чудеса, које је Христос направио и сва су се догодила у Витсаиди Галилејској. Парадокс је да ништа није остало од градова у којима је народ слушао проповедања Христа. Капернаума, Магдала и друга места на обалама језера Кинерет су сада рушевине. Док су Назарет или Јерусалим, чији су становници тражили Христово распеће, процветали.

Два насеља

Ова чињеница инспирисала је истраживаче да у другој половини 20. века почну потрагу за првим хришћанским градовима у Галилеји, како би сазнали зашто је баш у њима Христ проповедао. Витсаиду су тражили 32 године, а кренули су од града Капернаума. Тамо су 1968. године пронашли остатке византијског храма из V века, на чијем поду су биле две рибе направљене од мозаика. Испод храма су пронашли темеље објекта из Христовог времена. Испоставило се да је кућа припадала апостолу Петру.

Капернаум се налази на северозападу Галилеје, у реону Голанске висоравни. Ова територија је већ деценијама предмет спора Израела и Сирије. Зато научници нису дуго могли да приступе овој територији. Средином 70-их година 20. века су успели и дошли су до сензационалног открића да су постојале две Витсаиде. Питање је у којој од њих је Исус Христос чинио чуда.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

sputniknews.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име