Поводом двадесет година од Погрома на Косову и Метохији, Дом културе „Грачаница“ и Галерија уметности Приштина, организују централно обележавање овог трагичног догађаја програмом: „Погром – Награђени злочин“. Програм је конципиран као својеврсна недеља сећања на Погром у оквиру које ће се кроз изложбе фотографија и уметничких слика, трибину, пројекцију филма, откривање спомен плоче жртвама и свечану академију, сагледати размере страдања којим су Срби и њихова имовина били изложени уништавању.

Други у низу догађаја је изложба слика са ликовне колоније „Јесен у Призрену 2023“ која подстиче обнову уништеног културног и духовног блага, фресака, икона, слика, књига и библиотека, школа, гробаља, урбаних целина и нематеријалне баштине. Ликовна колонија се већ девет година организује у Призрену, у манастиру Светих Архангела. И ове године су истакнути сликари: Миљана Драшковић, Невена Костић, Марија Станојловић, Теодора Ракиџић, Иван Гаљак, Шандор Шлајф и Милан Ђурић, оставили вредна уметничка дела инспирисана обновом, Призреном, Светим Архангелима и његовим наслеђем, културом и духовном историјом Косова и Метохије.

Изложба ће бити отворена у среду, 13. марта 2024. године у 19 часова у Галерији Дома културе.

Покровитељи колоније и изложбе су Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, уз несебичну подршку Епархије рашко-призренске.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име