Вековима су археолози, књижевници, историчари и многи други стручњаци расправљали о томе да ли је Атлантида заиста постојала и – ако јесте – где бисмо могли наћи њене остатке.

Све што знамо о овом легендарном острву долази из два чувена дијалога које је написао Платон, који пише да је Атлантида постојала 9.000 година пре његовог времена. Ова велика поморска сила у античком свету, утопијско царство, мистериозно је потонуло једног дана, наводи он даље. Остала је само легенда о напредном цивилизацијском друштву, а вековима касније, бројни археолози верују у причу о Атлантиди и трагају за њеним остацима.

Године трагања довеле су до многих теорија, а ово су најзанимљивије:

АТЛАНТИДА ЈЕ БИЛА – КОНТИНЕНТ У АТЛАНТСКОМ ОКЕАНУ

Идеја о томе да је Атлантида заиста постојала и да се не ради о само легенди испливала је на површину у 19. веку. Писац Игњатијус Донели је 1882.године у својој књизи “Атлантида, свет пре потопа” поново покренуо ову расправу, пишући о успесима овог старог света. Он наводи да поједини успеси старе цивилизације као што су језик, металургија и пољопривреда нису могли настати без ослањања на неку претходну, напреду цивилизацију јер древни народи нису били у могућности да се тако брзо и успешно развијају. Под претпоставком да је Атлански океан био само неколико стотина метара дубок, Донели је описао да је контитент потопљен померањем вода океана и на истом месту где је Платон тврдио да се налазио. Након скоро два века, ова теорија и даље има своје присталице.

АТЛАНТИДУ ЈЕ ПРОГУТАО БЕРМУДСКИ ТРОУГАО

Подстакнути Донелијевом теоријом, многи каснији писци су изнели своје претпоставке о томе шта се могло догодити с овим местом. Један од њи је и Чарлс Берлиц, аутор бројних дела о паранормалним феноменима. И он сматра да је Атлантида била прави континент, али да се налазио близу Бахама, те да је постао једна од жртава Бермудског троугла, регије у којој су касније мистериозно нестали многи бродови. Присталице ове теорије указују на феномен који личи на вештачке зидове и налази се у близини обале Бимини, иако су научници у овој области оценили да су ове структуре природне формације настале под утицајем таласа.

АТЛАНТИДА ЈЕ АНТАРКТИК

Још једна од теорија говори да је Атлантида заправо верзија онога што је данас Антарктик. Ова теорија се заснива на раду Чарлса Хапгуда, чијој је књизи “Померање Земљине коре” из 1958. године предговор написао Алберт Ајнштајн. Према Хапгуду пре око 12.000 година, Земљина кора је изместила контитент који је данас Антарктик много северније.

Овај нагли прелазак је осудио тадашњу цивилизацију на пропаст и њихов град је остао заробљен испод слојева леда. Његов рад се појавио пре него што је свет разумео рад тектонских плоча, што је ову теорију померило на руб легенде.

ПРИЧА О АТЛАНТИДИ ЈЕ МИТСКО ПРЕПРИЧАВАЊЕ БИБЛИЈСКОГ ПОТОПА

Ова теорија претпоставља да је сама Атлантида била измишљена, али је прича о судбини овог континента инспирисана стварним историјским догађајем – пробојем Босфора до Средоземног мора и накнадне поплаве Црног мора. У то време (око 5.600 година пре нове ере) Црно море је било слатководно језеро и било скоро упола мање него сада. Поплава је по овој теорији разрушила ту цивилизацију доневши стотине метара морске воде у кратком временском периоду (вероватно мање од годину дана). Када су становници ове регије разбацани, ширили су приче о потопу које су хиљадама година касније доше до Платона у измењеној верзији.

АТЛАНТИДА ЈЕ ПРИЧА О МИНОЈСКОЈ ЦИВИЛИЗАЦИЈИ КОЈА ЈЕ ЦВЕТАЛА НА ГРЧКИМ ОСТРВИМА ОД ОКО 2500-1600. ГОДИНЕ ПРЕ НОВЕ ЕРЕ

Једна од најновијх теорија о Атлантиди односи се на цивилизацију која је напредовала на грчким острвима Крит и Тира (садашњи Санторини) и названа је по краљу Миносу. Верује се да је ово прва велика цивилизација у Европи коју су красиле велелепне палате, први асфалтирани путеви и да су се овде налазили први Европљани који су користили писани језик. Међутим, на врхунцу своје моћи Минос је нестао из историје на мистериозан начин који је изазвао вровање да постоји веза између ове цивилизаиције и Платонове Атлантиде. Историчари верују да је око 1600.године пре наше ере масивни земљотрес погодио вулканско острво Тир, што је изазвало ерупцију више милиона тона камена, пепела и гаса. Цунамији који су пратили ову ерупцију били би довољи да збришу читаве градове широм региона, верују историчари.

АТЛАНТИДА НИЈЕ НИКАДА НИ ПОСТОЈАЛА – ПЛАТОН ЈУ ЈЕ ИЗМИСЛИО

Већина историчара и научника је дошла до закључка да је ово легендарно острво само део Платонове фикције. По овој теорији, Атлантида је само визија једног идеалног друштва, прича о хибрису где богови кажњавају охолост. О овом острву не постоје други писани подаци осим Платонових дијалога, што наводи на овакав закључак. Осим тога, упркос савременим достигнућима океанографије и мапирања, никакав траг о потонулој цивилизацији није никада пронађен.

Извор: Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име