Идвор – „Мило ми је што од вас чујем да вам се превод моје аутобиографије допада. Немачки превод се сад штампа у популарном издању, као и оригинално америчко дело, намењено америчкој омладини. Американцима, Немцима и Французима много се допада опис моје српске мајке и српских обичаја. То ми је нарочито мило, јер сам моју аутобиографију зато писао, да у њој представим свету српски народ и српску мајку. Изванредна популарност те аутобиографије доказује да ми је жеља потпуно испуњена. Неки одломци из ње ушли су у американске уџбенике”, писао је Михајло Пупин идворском пароху, седам година након што је септембра 1923, у Њујорку објављено прво издање аутобиографије „Од пашњака до научењака”, следеће године награђене Пулицеровом наградом.

Век од публиковања Пупиновог дела о американизацији једног досељеника, али и излагање о развитку модерне науке, на дан његове смрти, 12. марта, обележиће његов родни Идвор. У Цркви Светих Благовести у којој је Михајло крштен, биће одржани парастос, а крај споменика великана унутар Меморијалног комплекса са његовим именом, помен.

У Народном дому, који је Пупин подигао Идворцима, биће уприличена Свечана академија, којој ће испред Владе Републике Србије присуствовати др Иван В. Бошњак, државни секретар Министарства за људска и мањинска права, представници општине Ковачица Милан Божић, председник Фондације „Младен Селак”, док ће др Драгољуб Цицић, директор Регионалног центра за таленте „Михајло Пупин” у Панчеву, отворити своју ауторску изложбу, посвећену стогодишњици објављивања Пупинове аутобиографије.

У Идвору о Пупину увек причају као о оном далеком рођаку који је одавде отишао право у легенду, а за банатске сељаке учинио да се осете као део великог света. Зато га овде не заборављају ни једног тренутка.

Олга Јанковић

Извор: Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име