Песмица “Ринге, ринге, раја” годинама је једна од оних коју деца весело певају док, држићи се за руке, поскакују у круг. Према урбаној легенди, њено значење се заправо односи на кугу у Лондону, која је у том граду однела више од 68.000 живота.

Потекла је из Лондона у Великој Британији у којему се певала још у 17.веку, тачније 1665. или 1666. године, кад је куга похарала Енглеску.

На енглеском гласи овако:

Ring-a-ring o’ roses, A pocket full of posies, A-tishoo! A-tishoo! We all fall down. Cows in the meadows Eating buttercups A-tishoo! A-tishoo! We all jump up”.”.

У преводу то значи:

“Направи круг од ружа, Џепове напуни цвећем, А-пћих! А-пћих! Сви падамо. Kраве на ливади једу љутиће А-пћих! А-пћих! Сви скачемо!”

Ринг на енглеском језику значи прстен или круг, а ‘Ring-a-ring o’ roses’ прстен од ружа што означава прве симптоме куге, црвене кругове на кожи.

Цвеће из песмице има посебно значење. Ружа симболизује симптоме из куге, џепови пуни цвећа носили су се као заштита од болести, а љутић се традиционално користио као лек против упала, температуре, иритација коже… Пракса ношења цвећа и њиховог постављања око заражене особе за заштиту описана је у изразу ‘џепове напуни цвећем’, а ‘пепео’ је заправо асоцијација на кијање или имитација звукова кијања заражене особе. Речи ‘сви падамо’ значиле су – смрт, пише Снопс.

ПОШАСТ СРЕДЊЕГ ВЕKА: Доктор за кугу

Прва строфа пјесмице заправо говори о болести и умирању, а друга о лековима и оздрављењу јер краве на ливади пасу лековите љутиће, а потом сви скачу.

У каснијим верзијама уместо ‘А-пћих!’ певало се ‘Ashes’ односно пепео, што неки сматрају да се односило на потребу да се тела кремирају како се куга не би ширила.

Енглеска деца су песмицу певала и плесала готово као и наша. Ухватила би се за руке и формирала коло око једног детета те певали песму. Најспорије дете би на крају песмице завршило би у кругу и постао росие (ружица). Дете у средини представљало је оболелог од куге и било је изоловано од остале деце. Kасније би то дете пољубило друго дете које би на тај начин ‘заразило’ па је и оно постало ружица.

Али, научници који се баве проучавањем фолклора одбацују теорију повезаности куге и ове песмице. Kажу да за то постоји више разлога, а један од њих је да симптоми велике куге не одговарају потпуно овима у песмици.

 

 

 

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име