Дуго и мукотрпно уздизање Храма Светог Саве на Врачару крунисано је почетком овога века постављањем 49 звона, чиме се ушло у завршну фазу изградње. Први пут, свих 49 звона храма зазвонило је 25. фебруара 2018. године у част рођења принца Стефана Карађорђевића, првог детета принца Филипа и принцезе Данице.

Сваког дана у подне у Храму Светог Саве звона свирају Светосавску химну, а сваког сата рефрен. Изливена у најстаријој ливници Европе у Инсбруку, сва звона – од најмањег, тешког 11 килограма, до најтежег од 6,2 тоне – представљају и праве музичке инструменте.

Свако звоно има свој основни тон и још 50 парцијалних тонова и може да репродукује 200 нота. Да би ови тонови били усклађени, звонима управља компјутер. Стандардне мелодије су меморисане на магнетним картицама, а нестандардне се изводе на електронској клавијатури и могу да се меморишу.

Звона имају и пријемник тачног времена атомског сата из Штутгарта, тако да се са великом прецизношћу означавају сате, половину и четврт сата.

Свако звоно храма има свог дародавца чије је име на њему уписано. На великим и средњим звонима налазе се по четири ликовна орнамента: печат Светог Саве, византијски орао по нацрту Александра Дерока, многокрсник професора Боривоја Анђелковића са ознакама „Исус Христос побеђује” и лик Светог Саве, који је пре Другог светског рата насликао академски сликар Владимир Предојевић. На њима се налазе и библијски текстови.

Четири највећа, клатећа звона, постављена су у југозападном звонику, и клате се у правцу исток–запад, а осталих 45 звона је повезано, она чине карилон, и смештена су у северозападном звонику.

Сва звона Храма Светог Саве на Врачару звонила су пет минута поводом трагичног пожара, који је захватио катедралу Нотр Дам у Паризу 15. априла 2019. године.

RTS

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име