Старина Новак Марковић из Брезојевице, општина Плав, има 99 година. Осим тога што и даље ради – чува око 30 оваца и две краве, звонар је манастира Свете Тројице, али и предводник литија за одбрану светиња у Црној Гори.

Када смо телефоном позвали дом Марковића, Новак није био код куће – имао је посла. Слушалицу је подигао син Драгомир који иде на сваку литију која се организује у општини Плав.

Његов отац не посећује баш сваку, али углавном иде на оне дуже – у последњој је препешачио око 30 километара. То је било 23. Фебруара, када је заједно са барјактаром Гојком Јокићем (72), предводио је литију из Мурина према Андријевици.

Забринут за манастир, предводи литије

Како Драгомир каже, мештани Брезојевице забринути су због новог закона, јер у том месту постоји манастир Свете Тројице који потиче из 13. века.

„Угрожени смо. Закон чува имовину других вера, једино нама православцима би да узму. То значи да Закон није исти за све вере. Муслимани и католици имају уговор с државом, а нама могу да одузимају“, каже Марковић.

Литије се настављају

Како нам сведочи, мештани немају поверење у власт и верују да ће продати црквену имовину.

„Све што су радили, радили су против народа. Против православног, односно српског народа. Код нас Васојевића Србин и Црногорац – то је исто, али сада су се појавили неки нови Црногорци“, сматра Марковић.

Драгомир тврди да ће његов отац, фамилија, он и сви православни мештани Плава, који чине око 30 одсто тамошњег становништва, наставити да редовно иду на литије. Окупи их се око 3.000.

За оца није сигуран, али, како каже, он ће сигурно ићи на подгоричку литију у суботу 29. фебруара, која ће се одржати на празник Светог Симеона Мироточивог и коју ће предводити митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије.

Новак Марковић је цео живот провео у Брезојевици. Био је пољопривредник, радио је у шумском предузећу. Има осморо деце – седам синова и ћерку, унуке и праунуке. Његова породица припада племену Васојевића. Сваке недеље и сваког празника одлази у манастир Свете Тројице одакле се због његове руке звоно надалеко оглашава.

rs.sputniknews.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име