Отац Стефан Поули је свештеник грчке православне цркве Светог Јована Крститеља у Пуеблу, Колорадо. Осим што је веома активан свештеник, он је веома физички активан човек — воли трчање на стазама и бициклизам, пешачење, оријентиринг и планинарење у планинској држави у којој живи.

Пре почетка верске службе, о. Стивен је радио за федералну шумарску службу као падобранац ватрогасац, скакао падобраном у дивљину да би се борио против шумских пожара и за Службу националних паркова, управљајући Корпусом за заштиту младих у националним парковима Велики кањон, Јосемит и Јелоустоун. Доживео је драматично преобраћење у хришћанску веру док је био у посади на једрилици у Тихом океану. То је започело духовну потрагу за њега и његову жену. 

Отац Стефан је постао евангелистички протестантски пастор након што је завршио протестантску богословију. Он и његова супруга су наставили свој духовни пут који их је одвео у Православну Веру. Они су се без сваке сумње уверили да је Православна Црква заиста иста Црква коју је Христос основао на овој земљи. Прешли су у православље 1983. пре него што су им деца рођена. 

 

У јануару 1985. о. Стефан Поули је започео своју службу као затворски капелан и служио је на свим нивоима затворског обезбеђења све до свог пензионисања у августу 2010. године. Стефан и његова матушка сада имају четворо одрасле деце.

Отац Стефан је сада извршни директор Православне хришћанске затворске службе (ОЦПМ), званичног затворског министарства Епископске скупштине Северне и Централне Америке. Основан 1991. године, ОЦПМ сада служи за 1000 затвореника који су или прешли на православље у затвору или се вратили својој православној вери. У овом излагању пре неколико година једној грчкој православној заједници, о. Стефан говори о томе како је постао затворски капелан и како су људи које је друштво у потпуности отписало као непоправљиве постали дубоко верујући и чинећи православни хришћани — неки од њих су се чак замонашили, баш тамо у затвору.

*

То је био први човек који је дошао до вере у том затвору. И почео је такав рад да немам времена да вам испричам све приче о преобраћењу, али желим да поделим неке од њих са вама јер су тако невероватне.

Један човек је био вођа озлоглашене банде у затвору. У затвору, већина банди има правило да „крвљу уђеш“ и „крвљу излазиш“. Другим речима, да бисте се придружили њиховој банди, морате некога да убијете, ако икада покушате да напустите њихову банду, они ће вас убити. То је начин на који то функционише. Прошао бих поред ћелије овог човека, и две године бих пролазио, и све што сам добијао био је поглед. Две године бих улазио, давао му честитке, стављао билтен на његове шипке. Рекао бих: „Како си данас?“ Ни реч. Само би ме бесно погледао. Само ме погледај. После две године, изненада је једног дана, из ведра неба, рекао: „Капелане, имате ли нешто што бих могао да прочитам о вашој вери? Помислио сам: „Вау. Ти причаш.” Рекао сам „Да!“ И тако сам му послао Пут ходочасника.

То га је покренуло на путовање. Почео је да чита православне књиге. И имао сам част да га крстим у веру. Након што је постао православац, једног дана сам разговарао с њим и рекао: „Знаш, помози ми да разумем“. Рекао сам: „Две године си ме љутито гледао, ниси ми рекао ни реч. А он је рекао: „О оче, управо сам те проверавао.“ Рекао сам: „Две године?!“ Рекао је: „Оче, мораш нешто да разумеш. Овде време не значи ништа. Биће момака који ће те проверавати овде десет година, јер желе да виде да ли је оно што причаш оно што ходаш, да ли је то оно што заиста живиш.

А он је рекао: „Пажљиво бих слушао када си ходао низ стазу, и чуо бих момке како вичу и вриште на тебе и псују те”. А он је рекао: „Слушао бих и чуо бих ваш одговор. „И после две године“, рекао је, „желео сам оно што си ти имао, јер је тамо владао мир какав никада у животу нисам упознао.“ Разговарали смо о томе да је постао православни хришћанин, јер је то значило да мора да напусти ову банду — а он је био високо у овој банди. Рекао је: „Ох, постоји уговор у мом животу. Где год одем одавде, биће људи који ће покушати да ме убију.“ Рекао сам: „Па, да ли ти то смета? Да ли сте забринути због тога?“ А он се насмејао и рекао: „Оче! Провешћу остатак живота у затвору! Ако ме убију, одмах идем у Царство Небеско!“ Рекао је: „То је сјајна ствар! Не бојим се умирања. Сада само желим да живим свој живот да бих угодио Богу.

Једна од јединствених ствари у вези са овом службом је да сам по први пут икада заинтересовао једног од наших епископа. митрополита денверског Исаију. Разговарао сам с њим о томе шта се дешава, а он је рекао: „Желим да дођем, желим да упознам ове момке.“ Он је једини епископ који је икада био у затвору где сам ја служио. Овај човек је невероватан. Долазио је два пута годишње, а ми бисмо обилазили и упознавали све момке који су постали православци; упознали бисмо све катихумене, и прошли бисмо кроз цео затвор. Био је исцрпљен када је отишао, али је направио велику разлику у животима ових људи.

Један човек, кога смо звали „сурфер“, када је први пут дошао код нас био је дивљи и луд; смислио је како да провали кроз прозоре. Свака ћелија је имала мали уски прозор кроз који се могло гледати. Схватио је како то да уради и чак ми је показао једног дана. Рекао је: „Пази ово!“ а он се повукао до прозора и ударио у тај прозор тако јако да се разбио. Бацали би га неко време у „рупу“, а онда би га враћали и он би разбио још један прозор. Био је ван контроле. Помислио сам: „Како да дођем до овог човека?“ — јер је његов ниво образовања био веома, веома низак. Помислио сам, у одељку о протестантима имам ове мале вестерне који се врло једноставно читају, на нивоу трећег разреда. Па сам га једног дана питао: „Да ли волиш вестерне?“ А он је рекао: „О, ја волим вестерне!“ Дао сам му неке, и њему су се допали и почео је да их чита. Али он није могао да рукује православним књигама, па бисмо причали о православној вери.

Па је постао катихумен, а митрополит Исаија је долазио да посети затвор. Објаснио сам му како се поздравља епископ. Прошли смо кроз то. Натерао сам га да вежба и вежба како се ово ради. Па, он је био сам у дворишту за рекреацију, ударао рукометном лоптом о бетонски зид, па сам га позвао из рекреационог дворишта да дочека митрополита. Улазио је, а ја сам се искрено молио: „У реду, хајде, мораш да се сетиш шта да радиш.“ Он улази. Не знам да ли сте икада срели митрополита Исаију — он је бивши маринац и вози мотоцикл. Човек улази из дворишта за рекреацију, долази до барова и каже: „Човече! Шта се дешава!?! Вау!!” Митрополит пружа руку кроз решетке и овај момак каже: „Ајме, не желиш да се рукујеш са мном, све су крваве. Сам сам тамо играо рукомет и ударио сам рукама о зид...” Док је покушавао да објасни, митрополит је испружио руку и узео га за руке, привукао га ближе и ухватио за руке. Следећих пет минута само разговара са њим, држећи га за руке.

Следећег дана сам отишао да видим овог типа и он ми је рекао: „Ја сам православац.“ Рекао је: „Тај човек… није знао да ли имам сиду или болести свих врста и тако ме је држао за руке! Тај човек није имао страха у себи.“ И имао сам радост да га крстим. И даље је био дивљи и луд, тешко ме је назвао „Оче“. Звао ме је „Падре“ и свашта! Али ипак је на том месту сведочио о Христу, јер се његов живот променио и више није покушавао да разбије прозоре или некога повреди, живео је мирним животом. Био је под тушем све време – зато смо га звали „сурфер“, јер је увек био под тушем. Био је из јужне Калифорније и сурфовање је било његов живот, па би се истуширао и претварао се да сурфује тамо. Али он је био диван човек.

– НАСТАВИЋЕ СЕ –

Превод за „Чудо“:Давор Сантрач

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име