Mitropolija Kaisariani, Vironas i Imitos oglasila se povodom ČUDA u crkvi Svetog Dimitrija u Vironas-u, gde je ikona Bogorodice Parigoritise ZAPLAKALA.

Mitropolija je izjavila da su na praznik Rođenja Bogorodice, 8-og septembra (Grci slave po Novom kalendaru, što je trinaest dana pre Julijanskog kalendara. Prim. Prev.), u vreme kada se čitalo jevanđelje, dolazeći parohijani primetili su da je ikona Bogorodice Parigoritise počela da plače. Sledećih dana ponovilo se isto i zato su vernici dolazili u Crkvu da celivaju tu ikonu Bogorodice.

„Prema tradiciji naše Crkve, takvi„ znaci “od Gospoda tiču se vernih, a ne nevernih. Vernicima nisu potrebni dokazi i oslanjaju se na svoju veru koja se izražava kroz njihove duhovne borbe. Ovo su Božji znaci za verne “, navela je Mitropolija. Takođe je navedeno da se događaj dogodio u vreme služenja Svete Liturgije „kada Duh Sveti pohodi to mesto i svojim prisustvom blagosilja zajednicu“. „U Novom zavetu ima mnogo odlomaka koji se odnose na Božja dela koja su se ispoljila u vreme molitve (Preobraženje Gospoda našega, oslobođenje apostola Petra, vizija Apokalipse, itd.). Dan u koji se dogodio događaj, a to je praznik Rođenja Bogorodice, takođe je novo Božje znamenje. Majka Božja teši i podržava verne ljude da ostanu postojani u svojoj veri.

Činjenica da se „znak“ ispoljio na određenoj ikoni Svesvete „Parigoritisa“ (Uteha) znači da je Bogorodica podržavala i tešila vernike, kao što je tešila i podržavala apostole i druge vernike ranohrišćanskih zajednica kada su hrišćani bili progonjeni i zatvarani. Ranohrišćanske zajednice su se okupljale misleći na Bogorodicu. Molimo se da nas naš Gospod zaštiti u trenutnoj situaciji “, navela je Mitropolija.

 

 

Sa engleskog prevela Redakcija ČUDO

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku, preuzmite našu aplikaciju za ANDROID

orthodoxtimes.com

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime