Људи га славе на различите начине, зависно од своје културе, традиције и вјеровања. Ево неколико занимљивости о Новој години које можда нисте знали:

Нова година се слави већ 4000 година. Први су је прославили Мезопотамци око 2000. године пре нове ере, али не 1. јануара, него у марту, када је почетак пролећа.

Римљани су увели 1. јануар као почетак нове календарске године за време владавине Јулија Цезара 46. године прије нове ере

Ватромет и бука су део новогодишње прославе јер се веровало да могу отерати зле духове и донети срећу. Ватромет су измислили Кинези, који су га повезали с прославом Нове године

Многи људи доносе новогодишње одлуке, које су често везане уз побољшање здравља, финанција или односа. Међутим, само око 8% људи успије остварити своје одлуке

Острвска држава Кирибати у централном Пацифику прва је локација која сваке године звони у новој години.

У неким земљама постоје необични обичаји за Нову годину. На пример, у Данској људи бацају тањире на прагове својих пријатеља, јер то значи да имају пуно пријатеља. У Финској људи лију отопљено олово у хладну воду и тумаче облике које добију као предсказања за будућност. У Шпанској људи једу 12 бобица грожђа у поноћ, једну за сваки откуцај сата, јер то по веровању доноси срећу.

Шкотска прославља Нову годину с посебном страшћу, познатом као “Хогманаy”. Традиције укључују “Прво поздрављање” (прво љубљење особе коју сретнете након поноћи) и “Прва лепеза” (прва особа коју сретнете након поноћи доноси срећу).

У неким земљама Нова година се не слави 1.јануара, него према другим календарима. На примјер, у Кини Нова година пада између 21. јануарања и 20. фебруара, зависно о лунарном календару. У Ирану Нова година се слави 21.марта, на први дан пролећа.

У Израелу Нова година се слави у септембру или октобру, према јеврејском календару.

Име месеца “јануар” потиче од имена римског бога Јануса, који је имао два лица, једно које гледа уназад у прошлу годину и друго које гледа унапред у надолазећу годину. Јанус је симболизовао прелазак из старог у ново.

У многим азијским културама, црвена боја сматра се симболом среће и просперитета. Током прославе Нове године, многи људи носе црвену одећу, украшавају домове црвеним украсима и дају поклоне упаковане у црвени папир.

У неким земљама Латинске Америке људи пажљиво бирају доњи веш који носе за празник. Жута повец́ава ваше шансе за обиље и новац. Црвена значи да ц́ете вероватно пронац́и љубав. А ако сте носили беле гац́е, по могуц́ности нове и чисте, онда је мир био ваш главни приоритет за следећу годину.

У Канади раде роњења поларног медведа да би зазвонили у новој години. Приређује се и ватромет јер се верује да ц́е бука и светла у наредним месецима отерати све зле духове.

Руси зажеле жељу, напишу је на папир и спале папир. Затим пепео ставе у чашу шампањца и попију. Живели!

На Филипинима се сматра да заобљеност означава просперитет, па се мештани у новогодишњој ноц́и окружују округлим облицима, тако што носе точкице, пуне џепове новчиц́има или једу кружно воц́е.

У Турској се сматра срец́ом посипати сољу на свом прагу чим сат откуца поноц́ на Нову годину. Као и многе друге новогодишње традиције широм света, за ову се каже да промовише мир и просперитет током целе нове године.

У Швајцарској људи верују да срец́а долази када кап креме падне на под за Нову годину.

Французи воле да ствари буду једноставне и укусне. Сваке нове године поједу хрпу палачинки.

У Чилеу породице проводе ноц́ у друштву својих преминулих најмилијих спавајуц́и на гробљу.

У Шкотској и Грчкој верују да ц́е прва особа која уђе у ваш дом у новој години донети срец́у или лошу срец́у. Водите рачуна о томе ко је у питању и да уђе десном ногом.

У Јужној Африци људи у новогодишњој ноц́и бацају стари намештај и уређаје кроз прозор. Ово би требало да покаже да су спремни за нови почетак нове године.

Традиција ватромета током дочека Нове године потиче из древне Кине, где су људи пуцали из ватреног оружја како би отерали зле духове. Данас, ватромет симболизује славље и радост, а многа светска места организују спектакуларне ватрометске приредбе.

Стари Римљани су заслужни за традицију љубљења због њиховог фестивала Сатурналије. Била је то прослава у част Сатурна, бога времена. А у данашње време за љубљење некога у поноц́ каже се да долази из идеје да ц́е то спречити усамљеност током наредне године и отерати зле духове.

Највећа новогодишња прослава на свету је на Тимес Сqуареу у Неw Yорку, гдје се окупи око милион људи. Главна атракција је падање велике лопте од кристала тешке 907 кг, која се спушта с висине од 43 метра у задњих 60 секунди пре поноћи. Лопта (сфера) се састоји од 2.688 кристалних троуглова и има преко 32.000 светала. Такође приказује преко 16 милиона боја.Ова традиција постоји од 1907. године.

 

 

 

zanimljivostidana

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име