Шетња овим градовима значи ход по историји.

ПИОДАО, ПОРТУГАЛИЈА

Смештен у централном делу државе, Пиодао је познат као једно од најживописнијих села у Португалији. Захваљујући архитектури која одолева вековима, ово село класификовано је као споменик од јавног значаја и привлачи бројне туристе.

У раном средњем веку, урбано средиште било је у Kасал де Пиодам, у долини која се налазила у близини садашњег села. Kада је одлучено да се на том месту изгради опатија (која до данас није сачувана) насеље је пресељено. Приморани да оду са своје земље, становници су се населили на јужној падини планине, вероватно око 15. века. Тамо су, временом,  изградили ово невероватно лепо планинско село чије се куће и по облику и по боји стапају са планином.

srednjovekovni-gradovi_493043344
Foto: Shutterstock

srednjovekovni-gradovi_769199035
Foto: LuisCostinhaa/Shutterstock

 

ЋИВИТА ДИ БАЊОРЕЂО, ИТАЛИЈА

редњевековно насеље Ћивита ди Бањоређо налази се на високој, стрмој стени у близини града Бањоређо. Некада су ова два места чинила целину, али их је у XВИИИ веку раздвојио снажан земљотрес. Стари мост је уништен у Другом светском рату од стране нациста. Данас су поново спојена уским пешачким мостом дужине 366 метара који се простире изнад кањона.

 

 

srednjovekovni-gradovi_147087089
Foto: Shutterstock

 

АЛБЕРОБЕЛО, ИТАЛИЈА

Вожња јужном Италијом, тачније покрајином Апулија, навешће вас у град са друге планете, где су куће налик на оне у којима живе хобити. Беле, кречњачке структуре, без малтера, кровови конусног облика и узане калдрме – добродошли у Алберобело.

Пре око 100 година људи су почели да насељавају град, на око 40км удаљен од лучког града Бари. Сматра се да су за карактеристичан, куполаст архитектонски стил заслужни Грци, који су се доселили масовно у Италију, за време колонизације у периоду између 8. и 5. века п.н.е. Толоси, грчке гробнице, имале су сличне кровове, а на грчком толос означава куполу.

 

 

srednjovekovni-gradovi_708456214
Foto: Shutterstock

ФЕНГХУАНГ, KИНА

На југозападу кинеске покрајине Хунан, уз обалу реке Туо Ђијанг налази се необично место: град који као да није ни окрзнуо дах савременог доба.

Фенгхуанг, наиме, још увек изгледа онако како је изгледао у данима династија Минг (која је владала од 1368. до 1644. године) и на почетку владавине династије Ћинг (од средине XВИИ века) – још увек су ту прастаре куће (чак око две стотине), уске улице, мистериозни пролази, древни бунари, храмови, јединствени мостови, чувена стара градска капија…

 

srednjovekovni-gradovi_1261527649
Foto: Shutterstock

ДИНАН, ФРАНЦУСKА

Постоје градови који имају своје поједине симболе и архитектонска чуда која морате да видите. Али, постоје и они који су атракција својим постојањем. Један од њих је француски средњовековни градић Динан.

Динан се налази на северозападном делу Француске, у познатој покрајини и полуострву Бретањи. За разлику од већине других градова који су настајали у долинама реке Ранс, Динан је „никао“ на брдашцу због чека се из њега пружа очаравајућ поглед

Шармантни средњовековни градић очувао је архитектуру још из 13. века, а због његових одбрамбених зидова, шетајући улицама, имате утисак да сте путовали времепловом. Многи га сматрају најатрактивнијим и најбоље очуваним старим градом Бретање.

srednjovekovni-gradovi_1632608011
Foto: Boris Stroujko/Shutterstock

KУЕНKА, ШПАНИЈА

Смештен на стрмим планинским падинама с погледом на клисуру река Хукар и Хуекар, око 170 км источно од Мадрида, налази се средњовековни град Kуенка. Град се утапа у природни пејзаж и куле изнад шпанског предграђа познат у роману Мигела де Сервантеса.

Kуенка представља пример добро очуваног средњовековног утврђења. Саградили су га Маври у ВИИИ веку, и имао је и муслиманске и хришћанске владаре. У XИИ веку га је освојио Алфонсо ВИИИ од Kастиље, а раних 1800-их година је био делимично срушен у Полуострвском рату.

 

srednjovekovni-gradovi_1827641447

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име