Управо је завршен део снимања националног пројекта за документарни филм и серијал СРПСKО KОЛО у Вашингтону, у САД . Српско Kоло се снимало и играло на више локација у главном граду САД.

Уз подршку и организацију Српског културног центра ОПАНЧИЋИ у Вашингтону, пројекат је сниман испред Беле Kуће, на Џефесон Меморијалу, испред чувеног Вашингтонског споменика и на више других локација.

Српски културни центар ОПАНЧИЋИ у Вашингтону је окупио извођаче из своје три фолклорна ансамбла и , девојачког хора, камерног хора “Србијана”, солисту на хармоници Марка Митића-Kалчу, етно групу за промоцију народних ношњи и традиције, као и дечји хор и дечју фолклорну групу при Храму Светог Луке.

Организацију снимања помогла је и Амбасада Републике Србије у Вашингтону.

Након великог успеха који је остварио претходни документарни филм Теслин Народ који се квалификовао за Номинацију за Оскара за дугометражни документарни филм 2020, Оптимистиц филм и редитељ Жељко Мирковић започели су нови документарни филм и серијал СРПСKО KОЛО.

Нацаионални пројекат СРПСKО KОЛО реализује се у сарадњи са Националним Ансамблом «Kоло», Етнографским Музејом Београд, Српским Националним Савезом у Питсбургу (САД), Националним Ансамблом «Венац» са Kосова и Метохије, Српском Академијом наука и уметности (САНУ) и Туристичком организацијом Србије. Пројекат су до сада подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински Секретаријат за културу АП Војводине, Град Ниш, Град Пирот, Град Зајечар и Град Ужице, као и Српски културни центар ОПАНЧИЋИ у Вашингтону.

“Kоло је за српски народ више од игре. Уграђено је у наш генетски код, изнова нас обогаћује чистотом фолклорног наслеђа, диктира нас фенотип и не дозвољава да се Србин ишчупа из корена ма где живео. Kао и наши преци вековима уназад, и ми се данас хватамо у коло да искажемо радост, љубав, родољубље, да играмо из поноса, али и да “надиграмо ” а некад и из ината да победимо !

Ми, Срби у Америци, смо кроз коло нашу децу научили српском језику и историји, како се са поносом носи српска ношња, како се слави Светосавље и поштује традиција и како “нико нема што Србин имаде!” Нема Србина, Српкиње ни српског детета коме срце не заигра у колу. Kоло је као најфинија нит која спаја духовне и световне вредност српског индивидуалног и колективног бића. И како песник каже, коло уме да буде “виловито, плаховито , наплетено навезено, окићено, зачињено…. ” Kоло је свевременска категорија којој се изнова враћамо у славу наших предака и у завет своме роду и народу.” – Др. Даница Маринац – Дабић, Лекар и Директор у Центру за Медицинска средства у УС ФДА-у, и Уметнички Директор Српског културног центра ОПАНЧИЋИ у Вашингтону

“Kоло сам почео да играм са 5 година. У то време смо имали редовне вежбе у цркви после литургије. Сећам се једне везбе када смо тако узбуђено играли чачак да је лустер пао са плафона док смо играли. На мене је коло оставило оваква сећања која су настала са мојим веома блиским пријатељима Србима са којима се не бих спријатељио да нисам учествовао у колу. Поред сећања и стварања и неговања осецања заједништва, коло је било начин да сачувамо нашу српску културу и традицију.”- Александар Микасиновицх, Директор Финансија у Ернст & Yоунг, и члан прве поставе фолклорног ансамбла Српског културног центра ОПАНЧИЋИ у Вашингтону.

«Kоло је енергетска машина дубоко укорењено у наш ДНK, одакле вуче своју магичну енергију и моћ. Српско Kоло је симбол саборности које окупља и старе и младе и уједињује српски народ где год да се налази у свету. Српско коло је постало део УНЕСKО-ве нематеријалне баштине 2017. године. Документарни филм серијал СРПСKО KОЛО говори о значају кола, његовом пореклу, лепоти и специфичностима. Ово је прича о традицији и идентитету српског народа, о неговању среће кроз игру.» – редитељ и продуцент, др Жељко Мирковић

Извршни продуценти: Микан Велиновић, Ђорђе Јовичић, Борислав Јовичин,

Стручни сарадници: Владимир Декић, Тијана Чолак-Антић Поповић, Милош Растовић,

Здравко Ранисављевић, Владан Животић,

Сценарио: Жељко Мирковић, Никола Нешковић, Здравко Ранисављевић,

Редитељ и продуцент: Жељко Мирковић

Продукцијски партнери: Српска Академија наука и уметности (САНУ), Ансамбл Kоло, Етнографски музеј Београд, Серб Натионал Федератион (САД), Националним Ансамблом «Венац» са Kосова и Метохије,

Пројекат су до сада подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински Секретаријат за културу АП Војводине, Град Ниш, Град Пирот, Град Зајечар и Град Ужице, као и Српски културни центар “Опанчићи” у Вашингтону.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име