Манастир Љубостиња налази се пет километара северно од Трстеника. Задужбина је кнегиње Милице, жене кнеза Лазара. Подигнут је крајем 14. и почетком 15. века. Кнегиња Милица се замонашила у овом манастиру узевши име Евгенија. У манастиру се и данас налази њена гробница. Главна манастирска црква посвећена је Успењу Пресвете Богородице.

Као и већина српских манастира манастир Љубостиња имао је бурну историју. За време великог Аустријско-турског рата и Кочине крајине братство манастира се истакло у борбама против Турака, а и сам Коча Аранђеловић боравио је у манастиру у то време. Такође, управо из манастира Љубостиња покренут је устанак против Турака. Због тог су Турци 1788. године запалили манастир.

Када су Турци запалили манастир уништене су готово све фреске. Нажалост том приликом Турци су пронашли иза једне иконе, у зиду, ризницу, у коју је кнегиња Милица сакрила црквене реликвије, и круну кнеза Лазара. Круну су Турци однели и она се данас чува у Истанбулу.

У 19. веку манастир је обновљен, а 1822. године обновљен је иконостас. Почетком 20. века рађена је нова реконструкција, која је изведене прилично нестручно, тако да је првобитни изглед манастира готово уништен.

Манастир је израђен у Моравском стилу. Основа манастира је триконхална, а над основом се уздиже купола, која је ослоњена на четири стуба. Фасада манастира је посебно занимљива. Украшена је богатим преплетима, а присутне су и розете у горњим деловима фасаде, као и плитко усечене декоративне нише.

Данашње фреске су новијег датума, а очуван је мали део првобитних. Иконостас је из 1822. године. У тамбуру главног кубета се и данас могу видети остаци радова из 1455. године за које се сматра да је наручила кнегиња Милица.

У време кнегиње Милице и њене пријатељице монахиње Јефимије манастир је имао јако развијену преписивачку школу. Тада је монахиња Јефимија златом на свили извезла ”Похвалу кнезу Лазару”, ремек дело српске књижевности, као покров за његов ковчег.

Литература:

  1. Манастир Љубостиња, Српска православна црква, Парохија Св. Димитрије Солунски, svetidimitrije.no
  2. Манастир Љубостиња, Манастири у Србији, manastiriusrbiji.com

Фото:

1. Љубостиња, Средњовековно ремек дело, https://avanturista.co/blog/srednjevekovno-remek-delo-ljubostinja/

2. Милена Зиндовић, https://avanturista.co/blog/srednjevekovno-remek-delo-ljubostinja/

 

 

stazamanemanjica

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име