Манастир Бешеново налази се на Фрушкој Гори. Основао га је краљ Драгутин крајем 13. века. Главна манастирска црква посвећена је Светим архангелима Михаилу и Гаврилу.

Нема много записа о изградњи манастира осим чувеног записа о крсту краља Драгутина са краја 13. века. У запису се наводи да је крст који припадао краљу Драгутину на себи имао гравуру манастира Бешеново, и назив. Такође, позната је историјска чињеница да су заштитници краља Драгутина и лозе Немањића били Свети арханђели Михаило и Гаврило, којима је и посвећена црква.

Први писани трагови о манастиру појављују се средином 15. века. Турски попис Срема 1576. године говори о манастиру Бешеново, а касније се појављује у готово свим турским пописима.

Касније креће тежак период по све српске светиње, па и по Бешеново. Након што је војска принца Еугена Савојског у близини Фрушке Горе, изнад Петроварадина 1716. године поразила турску војску и убила турског великог везира, Турци жељни освете рушили су све пред собом, а при на удару су били манастири на Фрушкој Гори.

У византијском попису из 1753. године налази се детаљан опис главне цркве. Тако се зна да је манастир израђен од опеке, а да су конаци који се налазе на јужној страни манастира израђени од истог материјала, док се за конаке који се налазе на северној страни наводи да су стари.

Следећи важан попис је из 1771. године. У њему је наведено да је у то доба изграђено западно крило манастирског конака, као и високи звоник. Две године касније израђен је кивот у коме су чуване мошти Светог Кирика и Јулите.

Манастир је страдао и за време Другог светског рата, када су усташе похарале манастир и покрале све што се може украсти. Четвртог маја 1944. године Немци су сравнили са земљом манастир, јер је главни штаб партизанских одреда из Срема био смештен у њему. Захтев за бомбардовање манастира упутиле су усташе.

Након доласка комунистичке власти није било воље да манастир обнови.

Тек од 2013. године креће обнова, када је подигнут дрвени звоник на коме су враћена звона са првобитног манастира, као симболичан почетак радова на обнови манастира. У септембру 2013. године почело се са копањем темеља за нову манастирску цркву.

 

stazamanemanjica

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име