Тог дана била је ужасна спарина и сунце је пржило сакривено испод облака. Око подне, Илија  седе на кауч у летњој кухињи, ослони се на  наслон са десне стране и заспа. Узалуд смо га  будили и тресли његово тело,  Илија беше заспао заувек.

Била је средина лета кад је умро Илија. Старац од седамдесет  лета, могао је поживети још коју годину али, ујна пожури да каже : „Умиру и млађи, лепа је то старост!“

Цело село у подножју планине сјатило се у кућу још истог поподнева да изјави саучешће. Илија је био од виђенијих људи  и сви су га знали. Глас се ширио муњевитом брзином и народ је само навирао а стрине су кувале кафе и насипале ракију за покој душе. Црни Илија јесенас је пекʹо ту ракију не слутећи да ће је служити за његов парастос.

Склонише намештај по ћошковима собе са улице, а на средини ставише мртвачки покров на мањи сто. Сеоски берберин средио је деда Илију за ту прилику, штрицнуо му бркове а косу загладио на раздељак. Ковчег је био отворен тако да су  сви могли да га виде последњи пут. Руке су му биле прекрштене на трбуху и спазих да нема бурме на десној руци. Ујна је ухватила мој поглед, повукла ме за руку у  крај: “Скинух је да га због два грама злата не откопавају битанге.“ Шапнула ми је на уво. Ћутао сам иако сам знао да ће је већ сутра продати као ломљено злато у вароши. Никад је нисам волео. Била је од оних жена које би сваком нашле ману а да притом сопствене нису желеле да виде. Била је себична и џангризава женетина.

Изнели смо ковчег нас шесторица браће од ујака и тетака. Ћутке и у колони кренусмо путем гробља које је било иза деда Илијине куће, на крају села.

Сахрана беше као и све друге. Жамор окупљених људи и певање опела, панаија у куглицама и ракија у пластичним чашама сабили су ми тугу у очи, а она је капљала  без икакве гримасе на лицу и сливала се низ образе.

Они најближи пријатељи и рођаци дошли су на даћу покојнику после сахране. Жене су износиле овале пуне хране на сто. Нисам могао ни залогај да прогутам.Ракија је већ некако клизила. Врућина је и увече била несносна па су се муве накупиле изнад стола привучене мирисом хране.

Седео сам у челу стола пушио цигарету за цигаретом и пио, кад је Радиша мој стриц сео до мене.

Десним дланом треснуо ме је по леђима да сам се накривио на страну.

– Сине мој, немој се секирати бадава.

– Видиш, лето је дошло после хладне зиме, алʹ и оно ће проћи, остаће сећања Све што дође мора и да прође, тако и наш Илија. Ко се родио мора и да умре!, завршио је реченицу као неку оду за деду.

– Кад се човек роди њему се одмаʹ отвори рупа у земљи и чека га, додала је ујна

Погледао сам је преко дима цигарете упорно мислећи где ли је та њена рупа да је однесем до ње.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име