Мало је познато да је први компјутерски програм направила жена, и то пре настанка самог компјутера.

Почетком XIX века, Чарлс Бебиџ је направио машину која је могла да решава разне математичке операције, не правећи грешке које су честе у мануелном рачунању.

Овај компјутер није радио на струју, а неки од њих су радили на пару, док се осталима управљало ручно. Kасније, Бебиџ је направио машину „Аналитички мотор“, која је користила посебне картице како би машина „памтила“ операције које су једном на њој извршене.

Ејда Лавлејс, или „Вила бројева“, како ју је звао Бебиџ, била је импресионирана његовом машином, а током 1842. и 1843. године превела је текст италијанског математичара Луиђија Менабреа, који се тицао мотора, а уз превод је додавала своје белешке, где се нашао и својеврсни алгоритам. Тако је настао први компјутерски програм, помоћу којег би „Аналитичка машина“ могла да израчуна Бернулијев низ, а од тада машина је радила својим пуним потенцијалом.

Од 1998. године, Удружење британских програмера почело је да додељује медаљу у њену част, а у САД-у направљен компјутерски програм који је назван Ада, а одобрен је на годишњицу њене смрт. Данас је то званичан компјутерски програм америчке војске.

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име