БРАТ – Брат је снага, храброст, пријатељ, подршка и сигурност. Брат је истовремено и стрепња, јер ако изгубиш брата, губиш све набројано у једном трену. Он је неријетко најближи од свих ближњих, а ближње није лако вољети.

ХЕРЦЕГОВИНА – Херцеговина је за мене Преображење, тамо се у мени и око мене од почетка све преображавало. То шта данас јесам, добрим дијелом јесам захваљујући Херцеговини. Херцеговина је као колијевка у којој дријема дијете: једноставна, а мирисна и топла.

СВЕТИ САВА – Свети Сава је паметан, а скроман. Споља је лидер, вођа и реформатор, а у души рањен љубављу Христовом и нељубављу људском. Чини ми се да ми као народ само због њега и постојимо.

ДРУШТВО – Друштво нас као ковитлац носи. Ми се врло често, несвјесно, крећемо у правцу у којем се креће друштво. Друштву се није лако супротставити, али је увијек могуће. Важно је то учинити када треба.

РУСИЈА – Русија је велика, широка, моћна. Супротност у себи, јер све што о њој кажемо похвално или покудно – нећемо погријешити. Узмимо само људе: толико генијалних људи и, с друге стране, толико монструма.

БЕОГРАД – Београд је за мене био мјесто гдје сам се као дјечак из планине сусрео и загрлио са свијетом.

ДИЈАСПОРА – Дијаспора, односно расејање, је управо простор у коме се нарочито снажно пројављује човекова потреба за сабрањем и заједницом.

ЊЕГОШ – Његош је инспирација, пламени поета, богонадахнути пророк, мудрац и философ. Он је наш Пушкин. Отац свих наших великих писаца и пјесника. Он је орао који је памећу и љепотом наткрилио све наше долине и тмине.

ДЕТИЊСТВО – Дјетињство је за мене укус савршене хране из руку мајке, бака, тетака; игра са животињама и трепет пред тајнственом силом природе.

СРЕЋА – Срећа је сусрет са људима које волимо. Гостољубље је срећа. Ипак, за мене је највећа срећа сретање с Богом у молитвама и богослужењима.

ХРАБРОСТ – Храброст је дар с којим се рађамо и који морамо његовати, јер га у супротном можемо изгубити. Бесцјен је то бисер.

КАМЕН – Камен је чистота, узглавље и темељ. Топлина и тишина која много лијепо прича.

МИСИЈА – Мисија је пут у неизвјесност. Мисионар би требало много да вјерује, мало да очекује, а опет да буде незаустављив на свом путу.

МЛАДОСТ – Младост је љепота с којом не знамо шта да радимо. Младост је, с једне стране, пуна живота, а с друге неке напетости, која нас понекад просто кида. Младост је чудесна када је чедна.

ИНАТ – Инат је глупост која понекад може изаћи и на добро. Само понекад.

21. ВЕК – 21. вијек, као и сваки вијек: патња, страдање и људска глупост. Ратови и гласови о ратовима, лажни пророци. Не треба се плашити, ипак.

ВИНО – Вино је тајна, врхунска тајна. Тајна укуса и тајна преображавања материје у један гутљај радости, ако је вино добро.

ХЛЕБ – Хљеб је храна и опет сабрање много тога у залогај који кријепи не само тијело него и душу. Чудесан је хљеб и зато је стварно имало смисла што га некад нисмо смјели бацати.

МАЈКА – Мајка је јастук извезен од суза и бриге на који увијек можемо наслонити главу и одморити се од свих нељубави у овом свијету.

ПРАГ – Праг је препрека која се мора прећи ако хоћеш да одеш некуда или да дођеш однекуд.

ВРЕМЕ – Вријеме измиче и истовремено врши притисак на нас. Није се лако борити с временом. То најбоље видимо кад имамо обавезе које стижу једна за другом, а вријеме тече.

ЖИВОТ – Живот је највећи дар и тога морамо бити свјесни сваког трена.

ЛЕСТВИЦА – Љествица је пут, успон и веза. Свијест да без муке нећемо достићи циљ.
КЊИГА – Књига је, ако је добра, путоказ, утјеха и бијег. Без ње би овај свијет био незамислив.

НЕМАЧКА – Њемачка је за мене нека средина између, с једне стране, Херцеговине, Босне и Србије и остатка свијета, на другој страни. Имам утисак као да сам код куће, а опет сам у свијету. И ту није ријеч о сукобу него о загрљају свјетова.

ЧАНЧАРЕВИЋ – Чанчаревић… Једна од оних небеских птица на земљи.

 

 

Часопис Чудо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име