Талентовани, млади, успешни и пуни елана за даљи развој и усавршавање у областима које воле и које их интересују. Да, причамо о младим талентима Регионалног центра за младе таленте у Београду и о њиховом марљивом труду и раду да постигну, достигну, учине нашу земљу поносном и великом, али и себе и своје ближње.

Премда су млади, и можда још увек не знају шта је оно што их занима и чиме би у будућности желели да се баве, ови млади научници наше престонице већ сада могу да вам јасно и гласно кажу, да, баш овим желим да се бавим и стварам велика дела и успехе.

Такав је став наших младих генијалаца из регионалног центра за таленте у Београду.

Баш овај центар, као и његов систем наставника, професора, ментора изродио је момке и девојке, дечаке и девојчице о којима цео Београд, али и Србија са поносом прича и пише. Својом стручношћу, посвећеним радом и добрим, пријатељским приступом деци, остварују контакт са њима, процењују их и смештају у групе које се баве одређеном облашћу, подстичу их да раде на себи, свом знању, напретку, дају им ветар у леђа и подршка су им, али и извор свих информација и сазнања који ове младе људе обликује у праве мале људе са великим знањем.

Баш један овакав малац генијалац, Душан Јовић поделио је своју причу, искуство из Центра за таленте, испричао какво је дружење у оквиру Центра, причао је о својим победама, наградама, истраживачком раду и плановима за будућност.

На самом почетку разговора Душан Јовић истиче да је основно образовање завршио у Гроцкој након чега уписују основну музичку школу, такође у Гроцкој на одсеку за хармонику. Kада је реч о средњем стручном образовању, Душан након завршене основне школе, као и музичке, уписује Гимназију у Гроцкој, друштвено-језички смер, у којој остварује невероватан успех да би на крају ове године постао студент Правног факултета у Београду.

Kада је реч о раду у Центру за младе таленте у Београду, Душан Јовић истиче да се прошле године бавио истраживањем касно-римске гробнице у Брестовику, а ове године посветио се истраживачком раду о Уставу из 1931. године “Kрај или учвршћивање једне власти”.

– За тему “Заштита касно-римског царства у Брестовику” определио сам се због тога што сам и сам из Брестовика па сам хтео да обрадим једну локал патриотску тему, да тако кажем, и да широј јавности приближим тај споменик културе који није толико обрађен и доступан људима кроз медије и литературу. Док сам се за тему “Устав из 1931. године” определио пре свега зато што желим да се бавим правом у будућности, те сам желео да спојим лепо и корисно, односно историју и право – објашњава Душан Јовић, млади генијалац, своју љубав према историји и научним радовима. На питање шта је извор његових сазнања, од кога тражи подршку и помоћ приликом писања, Душан објашњава:

– Ове године сам ступио у конткат са Правним факултетом, пре свега са госпођом Нином Kршљанин која је на катедри за Српску правну историју која ми је много помогла да реализујем истраживања на тему “Устав из 1931. године”. Поред ње, већина људи којима сам се обратио за помоћ били су ради да ми изађу у сусрет, али је исто тако било и оних који нису желели да се посвете једном младом момку, истраживачу у том мом пројекту, али ја им не замерам – рекао је Душан са великим осмехом на лицу.

Млади генијалац Душан Јовић осврнуо се и на подршку коју добија из Центра за младе таленте, од свог ментора, али и осталих професора рекавши да им је веома захвалан што увек имају времена да дају адекватан одговор и посаветују га, као и госпођи Нини Kршљанин чија му подршка много значи.

– Поред мојих професора и ментора, много ми значи подршка мојих родитеља, другара и професора који су ме бодрили током такмичења како прошлогодишњих и овогодишњих. Имам и велику подршку пријатеља што ми много значи. Они разумеју да је бављење историјом, и писањем једног истраживачког рада доста компликовано тако да увек имају разумевања по свим питањима нашег дружења – рекао Душан Јовић.

Душан Јовић, млади генијалац из Центра за таленте у Београду има само једну поруку за све своје вршњаке, а то је да је историја учитељица живота и да се мора учити и знати, али и волети.

 

 

Србија данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име