Kриза не ствара карактер. Она га открива. И много нас се ту грдно изненади и често разочара. Али…нема ничег људскијег него открити да на нама нешто баш и није како треба и како би могло бити да је било среће. Не дај Боже да се рађамо као финална верзија себе. Но управо на тако откривеном карактеру се онда, уколико има потребе и може радити. И он се може унапређивати, одакле год почели.

Губитници никад нису ни били људи који доживе пораз већ они који ништа из тог пораза не науче. И који одустану од даље Борбе. Уосталом само будале никад не мењају мишљење. И обично више воле себе него истину, и зато нажалост често и награбусе од опасности које су се могле избећи уз помоћ само неколико мрвица мудрости и пар оштрих заокрета у размишљању.

Замислите да Сони и даље прави само видео касете и касетофоне, јер је тако навикао и лакше му је а и ко ће сад све да мења. Наравно да је јако компликовано и тешко прилагођавати се и да захтева јако пуно времена. Али…Kо то од нас не може научити шпански? Уколико заиста одлучи, додуше, некима ће требати година, некима пет. Али увек је могуће. И ко зна, можда нам сродна душа управо пијуцка вино на некој Мајорци и смеши се на шпанском.

Просто је. Упркос оштром противљењу професионалаца који проричу судбину.
Најбољи начин да се будућност предвиди, исконтролише, унапреди и да добијемо лакши и лепши живот је да закопамо дубоко по себи.

Данас. И да ојачамо. Да постанемо храбри. Мудри. И способни у што више поља која нам могу користити на путу ка нашим Вредностима. Јер, чули сте сигурно већ ону стару Хераклитову да…“карактер човека постаје његова Судбина“.

 

Психијатар др Владимир Ђурић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име