Сликар Драган Мартиновић из Сремске Митровице један је од овогодишњих добитника Вукове награде, коју Културно-просветна заједница Србије 56. пут додељује за ширење културе, образовања и науке у Србији. Мартиновић је награђен за изложбу слика „Востани Сербије“ – серијал од четири циклуса посвећен Великом рату.

„Да направим серијал о Великом рату, за пет година рововања за штафелајем, сликао сам и плакао“, испричао је репортеру РТС-а Драган Мартиновић, један од стубова наше савремене уметничке сцене.

У спомен на осамдесет Мартиновића који су изгинули на бојишту, циклусима Мали задушници, Чувари огњишта, Остајте овде и Свето писмо, желео је да подсети потомке на патњу и херојство предака у борби за своју колевку, ћирилицу и славски колач, не слутећи да ће изложбу у Сремској Митровици видети рекордних 7.000 посетилаца.

„Чинила ми је огромно задовољство. Ја сам кренуо од једног циклуса од 36 слика, на крају је настало 158. Моја је жеља да једног дана заврши на једном много важном месту. Ја ћу је поклонити музеју који ће се градити на Церу поводом Церске битке“, каже Мартиновић.

Прву награду Мартиновић је добио са само 13 година, за сценографију, први пут излагао је у Женеви са 15.

За више од пола века стваралаштва, његове слике стигле су на све меридијане. Оснивач је неколико удружења, а посебно је поносан на групу „Еснаф“ и Вукову награду, као симбол борбе и педагошког рада.

„Кад се сетим те патње Вукове кроз живот, постала ми је јако важна ова чињеница. Деца су најбољи учитељи. Ја се бавим педагошким радом читав живот. Поменућу да преко педесет мојих ученика живи од уметности, да је завршило академије, а да је четрнаест њих, ученика и пријатеља, заједно са мојим сином и са мном су професори на академији“, истиче Мартиновић.

Драган Матиновић осликао је 16 мурала у свом граду и покренуо више грађанских иницијатива и манифестација.

Креативни чувар традиције сачувао је, каже, и дете у себи да има с ким да се игра док не дођу унуци.

 

rts.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име