Промислом Божијим уочи празника Светог Апостола и Јеванђелиста Марка, на почетку овогодишње културно-духовне манифестације Дана Светог Василија Острошког Чудотворца, у уторак 7. маја, у Никшићу, протојереј Миодраг Тодоровић, дугогодишњи професор чувене Никшићке Гимназије и свештеник у Никшићу, уручио је професорима и ученицима Богословије Светог Петра Цетињског, вриједан дар, књигу из 1892. године  „Тумачење Јеванђеља“ од Архимандрита Фирмилијана, професора тадашње Београдске богословије. Књигу је примио Александар Вујовић, професор Светог Писма Новог Завјета Цетињске богословије.

Свечаној примопредаји овог вриједног дара, присуствовали су протојереј Данило Зиројвић, парох никшићки, јеромонах Роман Виларет, сабрат манастира Острог, Немања Вуковић, Марко Ковачевић, градоначелник Никшића, др Васиљ Јововић, асистент на Филозофском факултету у Никшићу и хонорарни професор Цетињске богословије и Александар Вујовић.

Ова вриједна књига,  која је прва књига од три тома, садржи тумачења јеванђеља, важније појединости о Светим јеванђељима, свештену географију Свете Земље, речник и тумачење непознатих ријечи које се налазе у бесједама, бесједе на тумачењима недељних јеванђелских зачала по најпознатијим руским и грчким писцима. На крају зборника је и додатак неколико надгробник слова од Архимандрита Фирмилијана. Ово је друго издање ове књиге, које је одштампано Штампана је у Београду 1892 године, (Прво издање штампано је 1885), издавачи су били Марковић и Павловић.

Дружина ђака Богословије Св. Петра „Владика Његош“ на Цетињу, основана је прије тачно 100 година, пред крај школске 1923/1924. године, када су на тадажњој XX на сједници Професорског вијећа, која је одржана 19. јуна 1924. године одобрена и прихваћена правила рада. У ђачку дружину уписани су сви тадашњи богословци.

Донирањем ове вриједне књиге, проте Миодрага Тодоровића, библиотеци Цетињске богословије, са којом је симболично обновљен рад литерарне ђачке дружине „Владика Његош“, управо са важним дјелом „Тумачење јеванђеља“, уз које се васпитавају и уче и садашња покољења богословаца, отпочиње и обиљежавање овог јубилеја у Цетињској богословији. 
Живећи по ријечима Светог Писма, васпитавајући се на јеванђелским примјерима, сви смо по заповијести Господњој дужни да се трудимо и усавршавамо у науци Божијој, и да проповиједамо Ријеч Божију. Управо нам Спаситељ Господ Исус Христос, преко својих ученика Светих Апостола, у васкрсном Марковом јеванђељу поручује: „Идите по свему свијету и проповиједајте јеванђеље сваком створењу. Који повјерује и крсти се биће спасен, а који не вјерује биће осуђен.“ (Мк. 16, 15-16).
Цетињска богословија је иначе најстарија средња образовна установа у Црној Гори, која је прошле године обиљежила вриједан јубилеј, 160 година од почетка рада (1863-2023).
Захваљујемо у име професора и ученика Цетињске богословије, протојереју Миодрагу Тодоровићу на вриједном дару.
Александар Вујовић,
Професор Цетињске богословије

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име