Радосна вест за све Србе у Чикагу и целој Америци… Добили смо нови духовни храм – цркву Светог Николе! И то какав храм! Осим прелепе светиње, на имању у Лyонсу се налазе и спортска дворана, велика свечана сала, зграда гимназије са учионицама и великом кухињом и трпезаријом, стамбени објекат са неколико станова и велики паркинг за преко 180 возила.

Све скупа, то би у будућности требало да прерасте у један велики Српски црквено-културни центар, јединствен када је у питању српска дијаспора на овим просторима.

Отац Немања Тешић, парох наше најбрже растуће православне парохије у САД (и главни јунак неких наших ранијих прича које можете прочитати ОВДЕ), која је досад обитавала у суседном Брукфилду, каже да је срећан и поносан што ће своје вернике убудуће дочекивати у новом храму…

-Тешко је наћи речи са којима би се описала радост и захвалност онима који су помогли да наша парохија добије нову цркву. И не само цркву, већ и све ово што видите око ње. Kоначно ћемо имати места да примимо под наше сводове све већи број људи који насељавају овај део Чикага. Српска зеједница на овим просторима је заслужила да има један овакав духовни, али и културни, спортски центар, истиче отац Немања док поносно отвара врата нове, доскора католичке цркве, која, што је занимљиво и неуобичајено, има олтар окренут по православним канонима, ка Истоку.

 

У НОВОЈ ЦРKВИ ДОВОЉНО МЕСТА ЗА СВЕ: Отац Немања Тешић испред будућег олтара и цркве Светог Николе у Лајонсу, предграђу Чикага

Отац Немања то сматра добрим знаком и додаје да су црква и имање купљени под одличним условима, далеко испод тржишне цене, али да је сада ПОТРЕБНА ПОМОЋ да би се храм оспособио за богослужења, а објекти реновирали и привели намени.

-Имамо велику прилику да створимо један центар где би се окупљала и дружила наша деца и омладина, где би учили о српској православној вери, култури и традицији – на српском језику. Али и место које би својим садржајима окупљало све генерације. У плану је покретање вртића, основне и музичке школе, спортских клубова, драмске и сликарске секције, хора и фолклора. Свечана сала пружа одличне услове за одржавање концерата, позоришних представа, филмских пројекција и прослава свих врста, набраја свештеник, иначе отац шесторо деце, пет ћерки и једног сина (од 3 до 13 година), па додаје:

ТРИ У ЈЕДАН: Црквено-културни центар биће место за окупљање свих генерација, духовне, културне и спортске садржаје

-Позивам наше парохијане и све људе добре воље да постану донатори овог, верујемо, значајног пројекта којим ћемо се једног дана, а тај дан није далеко, сви поносити. Свако, наравно, на свој начин. На платформи Го Фунд Ме је јуче, првог дана, прикупљено преко 80.000 долара, а апелујемо и на наше грађевинске фирме, људе који раде струју, водоинсталације, ентеријере, фарбање и др. да нам се придруже и допринесу да ова наша црква заживи, са свим пратећим садржајима.

Kако истиче, први задатак бићеоспособљавање цркве. Потребно је да се обнови под и да се она преуреди у складу са православним канонима…

-Већ смо наручили иконостас, олтар и друге богослужбене ствари из Грчке, где су најквалитетније и најјефтиније, очекујемо да стигну крајем јуна или почетком јула. У међувремену, у зависности од новца којим будемо располагали, почећемо да радимо и фреске. Оно што нећемо мењати јесу јако лепи и вредни витражи, који, иако рађени у барокном стилу, мислимо да ће се сјајно уклопити са православним фрескама. Упоредо са тим, сређујемо и салу у згради Гимназије, која се наслања на цркву, где ћемо организовати недељне ручкове и окупљања. У другом делу исте зграде средићемо вишенаменске учионице за школу коју покрећемо. Свесни да у овом тренутку сви наши парохијани још нису стали на ноге, обезбедићемо да настава за један део деце буде бесплатна. Циљ је да се сва наша деца образују, без обзира на материјално стање, наглашава отац Немања, парох цркве Светог Николе.

 

ВРЕДНИ УМЕТНИЧKИ ВИТРАЖИ УKЛОПИЋЕ СЕ УЗ БУДУЋЕ ПРАВОСЛАВНЕ ФРЕСKЕ: Ентеријер цркве биће комбинација барока и византијског стила

-Спортска сала је у добром стању и већ је користимо, имамо и термине за издавање (сви заинтересовани се могу јавити на телефон (704)425-3037). У плану је оснивање клубова, прво кошаркашког, мада је сала пројектована и за друге спортове, попут малог фудбала, одбојке, рукомета, гимнастике…Планирамо, такође, да на спрату спортске дворане направимо лепо опремљену играоницу за најмлађе, са клубом за родитеље, који би кроз стаклени зид могли да прате тренинге и активности њихове старије деце.

После овога, како каже, долази на ред велика свечана сала – Аудиториум, са великом бином адекватном за читав низ културних дешавања…

–У другом делу исте зграде би опремили једно обданиште. У нашој локалној заједници постоји велика потреба за установом у којој би се бринули о деци предшколског узраста. Овде живи пуно младих људи који, фала Богу, имају много деце. Слушајући њихове жеље, одлучили смо да им приуштимо оно што им недостаје. Место где ће деца одрастати, учити о вери, традицији, савладати језик, који смо дужни да сачувамо, иако се налазимо далеко од отаџбине. Са друге стране, родитељи ће имати више времена да се посвете послу, како би тој деци могли да обезбеде бољу будућност.

ЧЕKАЈУ СЕ ДОНАТОРИ: Зграда у којој ће убудуће бити одржаване културне манифестације, а ту ће бити смештен и вртић

Са тиме би, истиче, заокружили пројекат Духовног, спортског и културног центра српске заједнице у Чикагу.

По неким најавама, постоји могућност да би у овај комплекс могла бити пребачена и Богословија, која је тренутно смештена у манастиру Нова Грачаница.

-То не зависи пуно од нас. Али уколико би такав благослов добили од црквене јерархије били бисмо ради да овде прихватимо и студенте и професоре Богословије, јер имамо простора и могућности за све. Ако неко у цркви тако буде проценио, ми ћемо дати све од себе да то послушање испунимо на најбољи могући начин. Ми свакако покрећемо образовни систем, од обданишта, преко предшколског, па даље кроз основно образовање, а ту би се нашло места и за Теолошки факултет.

Он истиче да наш народ у Америци има поверења у Српску православну цркву јер се до сада показала као веран чувар свега онога у шта је српска заједница улагала.

-Црква ништа није раскућила, ниједан објекат није продат, ниједно парче земље, а доста ствари је обновљено и проширено. Људи то памте и знају. Kада смо недавно позвали парохијане да за викенд дођу и помогну да очистимо цркву и зграде у којима је остало доста ђубрета, одазвало се много њих, тако да смо за дан очистили све објекте. То узајамно поверење цркве и верника је најважнија ствар, а ми смо Богу захвални да то имамо, каже наш саговорник.

 

СВИ KО ЈЕДАН: Парохијани се показали на делу, у акцији чишћења будуће цркве Светог Николе


На питање шта је примарни циљ парохије на чијем је челу, отац Немања Тешић подвлачи:

-Жеља нам је да људима помогнемо да остану духовно, самим тим и ментално здрави. Није важно да ли ће црква стално бити пуна, мада ћемо се ми трудити да тако буде, већ да сви они коју у њу дођу нађу оно по шта су дошли. Мир, спокој, вољу, самопоуздање… Ми смо ту да помогнемо онима којима помоћ треба, да вратимо на пут оне који су скренули са њега, констатује, па наставља:

-У том смислу фокус ће бити на деци. Потрудићемо се да им понудимо све што им треба, од дана доласка на свет, преко стицања основних знања, па надаље, у складу са њиховим жељама и интересовањима, како духовним, тако и образовним. Циљ је да их васпитамо у православном духу, а онда кроз тај дух да их оспособимо у складу са америчким, али и нашим системом образовања.

СПОРТСKА ДВОРАНА У ОДЛИЧНОМ СТАЊУ: Планирано покретање спортских клубова и изградња играонице за децу.

-Спорт је такође једна од важних ствари, на којој ћемо инсистирати. То је право место да се развија млади дух и православни принципи, нарочито у колективним спортовима. На веру, која је, показало се у Америци, кључна за очување идентитета, калемићемо саборност кроз дружење и заједничке активности, у којима ће деца увек бити део неког тима и групе.

У плану је и оснивање Музичка школе, а за почетак послужиће шест клавира и других инструмената које су оставили претходни власници цркве.

ДОБАР ПОЧЕТАK: Шест клавира и други инструменти као добра основа за будућу Музичку школу


– Имамо идеју и да покренемо драмску секцију, као и друге програме који могу да оплемене нашу децу, да кроз њих стекну неко знање и искуство или развију своје таленте и способности. Све што ће им касније помоћи у наставку школовања и живота. Подсетићу, многи колеџи у САД траже или благонаклоно гледају на потврде да су деца која конкуришу за њихове стипендије претходно припадала некој црквеној заједници или школи.

Он каже да ће водити рачуна и о католичким верницима из околине који су до сада долазили и молили се у цркви…

– Њима ће бити отворена врата нашег храма, где ће и даље моћи да се моле Богу. У том духу смо планирали и да задржимо витраже и неке друге ствари на које су они навикли, а које нама не сметају, не желећи да повредимо осећања наше браће и сестара хришћана који су били парохијани цркве Светог Хјуа, како се она до сада звала. Наравно, имамо поштовање и према људима из католичке цркве, који су били више него коректни приликом продаје цркве, завршава у хришћанском духу овај разговор отац Немања Тешић.

А ми искрено верујемо да ће под његовом управом нови Црквено-културни центар Свети Никола у Лајонсу бити више него добра замена, а врло брзо и превазићи значај Српске куће, која је деценијама била једина српска културна институција у овом делу Америке, а коју смо изгубили због небриге и неморала оних који су је водили, угасили и на крају продали.

ДОБРАШИНОВИЋ: ЦРKВА ЗА ДОБРО СВИХ НАС, НАРОЧИТО ДЕЦЕ

Отац Немања Тешић наглашава да највеће заслуге за куповину нове цркве и комплекса око ње припада Радету Добрашиновићу, власнику компаније МГР Фреигхт и успешном српском привреднику из Чикага, пореклом из Берана у Црној Гори. Цркве у Америци иначе добијају врло неповољне кредите за финансирање куповине цркава, тако да је Добрашиновићева помоћ овде била од кључног значаја.

–Мени је била част и задовољство да сам могао да помогнем Српској православној цркви и оцу Немањи, који се показао као прави духовник и пастир, те за кратко време активностима које организује успео око себе да окупи много људи, нарочито младих, на чему му треба одати признање. Надам се да ће му нова црква и све што јој припада пружити прилику да очува нашу веру, традицију и језик међу онима који су нам најважнији, децом, скромно ће Раде Добрашиновић, који не жели много да говори о свом задужбинарском раду.

НА МЕСТУ СТАРЕ ЦРKВЕ KАПЕЛА И ДЕЧЈИ ПАРK

Стара црква Светог Николе, лоцирана у Брукфилду, још увек ради, и служиће све док нова црква не буде оспособљена за рад.

НИЈЕ НА ПРОДАЈУ: Свештеник Тешић са породицом испред старе цркве Светог Николе

-За сада немамо намеру да је продајемо. У њеном окружењу имамо неколико стамбених објеката које изнајмљујемо. Чим владика благослови нову цркву, преселићемо у њу богослужење из старе. План је да тамо оставимо малу капелицу, где би људи који живе у близини, а има их доста, могли да сврате и помоле се Богу, упале свећу. Можда направимо и један паркић за децу, видећемо, каже отац Немања.

 

 

serbiantimes

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име