Одговор на то који је град био најутицајнији кроз историју можда није толико једноставан. Уколико се то питање постави, вероватно би после мало размишљања већина дала одговоре који би се мање-више слагали. Како би се проценио утицај одређеног града на историју, треба имати у виду читав низ фактора.

Међутим, уз велики број метропола као што су Њујорк, Лондон, Рим и Париз и ишчезлих и можда само митских градова попут Содоме, Гоморе или пак Олимпије, одговор можда није толико једноставан, пише портал Кафенисање.

1. Атина

Као колевка западне цивилизације, Атина је вероватно најутицајнији град икада. Филозофија, архитектура, политика, наука, демократија и уопште слободна мисао родила се у овом граду. Атина је такође град који је први домаћин модерних Олимпијских игара 1896. године. Што се тиче имена која су обележила њену историју, ту су Сократ, Платон, Солон, Перикле и многи други.

Антички акрополис у златно доба, Лео вон Клензе
Антички акрополис у златно доба

2. Јерусалим

Јерусалим је једно од најважнијих светих места не само Јевреје већ и хришћане и муслимане. Још од библијских времена, Јерусалим је привлачио ходочаснике и посвећене у разне мистериозне религијске праксе. У старом граду налазе се Брдо храма и Западни зид (Зид плача), два места толико света да су вековима распиривали сукобе између Јевреја и муслимана.

Панорама данашњег Јерусалима
Панорама данашњег Јерусалима

3. Мека

Године 570. у Меки, данашњој Саудијској Арабији, родио се пророк Мухамед, оснивач ислама, једне од највећих монотеистичких религија света. Ислам је извршио огроман утицај на читав свет и историју уопште. Данас више од 15 милиона муслимана годишње посети Меку, од којих највећи део долази током хаџилука.

Ходочашће у Меки

4. Рим

Рим је синоним за најпознатије царство у историји човечанства. Град постоји хиљадама година и својевремено је владао скоро читавим познатим или бар цивилизованим светом. Поред тога, Рим је седиште католичке цркве и Свете столице. Милиони туриста сваке године посећују Рим због музеја, историјских и религијских грађевина, изврсне хране и доброг провода.

Рим, Италија
Рим, Италија

5. Вавилон

На око 100 километара од Багдада, налазе се остаци древног града Вавилона. Скоро две хиљаде година, Вавилон је био неприкосновен центар месопотамске цивилизације. Хамураби, један од древних владара, у Вавилону је написао први законик у историји, а језик којим су говорили стари Вавилоњани раширио се по читавом Блиском истоку.

„Улазак Александра у Вавилон“, слика Чарлса ле Бруна из 1665. године, приказује улазак Александра Великог у град Вавилон
„Улазак Александра у Вавилон“, слика Чарлса ле Бруна из 1665. године, приказује улазак Александра Великог у град Вавилон

6. Пекинг

Престоница Кине има невероватно дугачку историју која траје већ три хиљаде година. Чувена је како по традиционалној кинеској, тако и по модерној архитектури, а град краси и невероватан историјски комплекс Забрањени град који је представљао палату династија Минг и Ћинг.

Забрањени град у Пекингу
Забрањени град у Пекингу

7. Константинопољ

Некадашња престоница Византијског царства опстаје већ више од хиљаду и по година, а основали су је стари Грци. Првобитно се звала Бизантион, а данас носи име Истанбул. Град се прославио архитектонским ремек-делима као што је Аја Софија, екадашње седиште Васељенске патријаршије и света палата византијских царева.

Улазак крсташа у Константинопољ.
Улазак крсташа у Константинопољ.
8. Ур

Сумерски град Ур добио је, према библијској легенди, име по свом оснивачу. Град је библијски повезан и с Абрахамом. Постојао је од 5000. године пре наше ере све до 450. пре наше ере.

Легендарни базен Свете рибе, где је по легенди Абрахама Нимрод бацио у ватру.
Легендарни базен Свете рибе, где је по легенди Абрахама Нимрод бацио у ватру.
9. Париз

Француска престоница била је центар европске културе још од средњег века. Град је утицао на модерну Европу као ниједан други, а до дана данашњег један је од најпосећенијих градова света. Током епохе просвећености и Француске револуције, Париз је постао глобални центар политичких и друштвених идеја које су промениле и мењају свет до данас.

Париз на Сени
Париз на Сени
10. Ериду

Древни сумерски град у данашњем Ираку вероватно је најстарија насеобина у Месопотамији и можда чак најстарији град, у правом смислу те речи, на читавом свету. Основали су га рибари, сељаци и номади, претворивши га у прву сталну насеобину у историји.

Реконструкција луке у Еридуу
Реконструкција луке у Еридуу
кафенисање

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име