Kopi luwak (Civet coffee) кафа: 100 долара по шољи

kopi luwak

Ово је уједно и најскупља кафа на свету, а цена јој се креће око 100 долара по шољи. Можда најинтересантнија чињеница у вези са њом јесте да се прави од животињског измета. Наиме, ова кафа долази од зрна која се скупљају из измета азијске животиње цивет која највише подсећа на наше мачке (заправо је у сродству са мунгосима). Наводно, њихов дигестивни тракт даје кафи слаткасту арому и нежан, јасан укус. Годишња производња ове најскупље кафе на свету је око 450 килограма и највише се продаје у Јапану и САД.

Говедина Wagyu Ribeye: 250 долара по комаду

wagyu ribeye

Ова ретка говедина долази из Јапана, а стока се редовно масира и говедина је укључена у њихову исхрану. Можда делује као да би то утицало на укус меса, али заправо нема никаквог директног утицаја. Масирање се обавља како би спречило грчење мишића услед малог простора у ком су смештене. Они који су пробали ову говедину, тврде да је укус меса спектакуларан. Цене се крећу око 250 долара по комаду.

Berco’s Billion Dollar кокице: 250 долара по паковању

Berco’s Billion Dollar Kokice

Посољене најскупљом соли уз додатак органског шећера за карамелу, ове кокице још садрже и јестиве пахуљице злата од 23 карата. Овакав спој састојака дефинитивно доприноси финалној цени.

Сир од магарећег млека: 1.000 $ по килограму

magareći sir iz zasavice

Овај сир заправо долази из Србије. Направљен је од млека магарца са фарми у Засавици, 50 километара од Београда, по традиционалном рецепту. С обзиром на то да магарци производе релативно мало млека, поступак се понавља три пута дневно, а процењено је да је потребно више од 15 магараца како би се скупило око четири литра. Овај сир из наше земље нахваљен је широм света и многи тврде да вреди сваки долар, па чак да његову тежину треба мерити у злату.

Golden Phoenix Cupcake мафини: 1.000 долара по комаду

golden phoenix cupcake

Верује се да је ово један од најскупљих мафина на свету, чија се цена креће око 1.000 долара по комаду. Направљени су од зрна ваниле из Уганде и првокласне чоколаде Амедеи Порцелена. Након тога додаје се хладан чоколадни прелив, па се прекрива јестивим прахом од злата.

ШАФРАН зачин: 1.500 $ за око 45 гр

začin šafran

Шафран је најскупљи зачин на свету који настаје од истоимене биљке. Сваки цвет доноси по три дела која се пажљиво беру, а потом суше. Висини цене највише доприноси ручни рад неопходан за скупљање и сушење. Овај зачин гарантовано даје посебан укус јелу, али ретко ће се наћи на нечијем свакодневном списку намирница које су потребне за припрему оброка.

230 Fifth Hotdog: 2.300 $ по комаду

230 fifth hotdog

У најскупљем хотдогу можете уживати ако посетите ресторан 230 Фифтх у Њујорку, закажете чак 48 часова унапред и издвојите 2.300 долара. Испуњен најбољим кавијаром и величине је палице за бејзбол.

 

Yubari King диња: 12.000 долара по комаду

yubari king

Ова сорта диња настаје у стакленицима града Јубари у Јапану. За цену од дванаест хиљада долара по комаду важе за једне од најскупљих здравих намирница света. Јубари кинг диња хваљена је због изванредног слатког укуса, као и пропорција које се многима допадају.

Јестиви златни листићи: 15.000 долара за за око 450 грама

jestivo zlato

Јестиви златни листићи се углавном се користе за декорацију хране. Цена варира у зависности од тежине, али за неких пола килограма потребно је издвојити око петнаест хиљада долара. Најпопуларнији су током додела Оскара, а људи их користе за колаче у познатом облику награде или за пића. За неке журке, прах се додаје и у шампањац.

 

Aламс кавијар: 25.000 долара

najskuplji kavijar

Овај кавијар из Ирана важи за најскупљи који може да се набави. Уједно, њега уопште није тако лако набавити, а ко успе, стићи ће му упакован у металној кутији са златом од 24 карата. Често се каже да је намењен царевима и краљевима. Цена свакако прати ту изреку, с обзиром на то да се креће око 25.000 долара.

 

 

 

 

luxlife.rs/zanimljivostidana.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име