Иако је данас његово име светски познато, за живота га нису баш толико ценили. Да ли сте знали да је српски научник некада био толико сиромашан да је морао да копа канале да би преживео? Ево још неких мање познатих чињеница о Тесли:

1. Имао је фотографско памћење
Био је у стању да памти књиге, експерименте, слике, визије и чињенице с изванредном тачношћу.

2. Тврдио је да има визије
Визије су му се наводно јављале у облику изненадних бљескова светлости, где би видео како треба да изгледају његови изуми. „Мој је мозак само пријемник, а у свемиру постоје језгра из којих добијамо знање, снагу и инспирацију. Не знам да објасним природу језгра, али знам да постоји“, изјавио је једном приликом.

3. Веровао је да је примио поруку из свемира
Чвсто је веровао у постојање ванземаљаца и одлучно тврдио да нисмо сами у свемиру. У лето 1899, када се у Kолорадо Спрингсу бавио развојем могућности преношења информација са велике удаљености, његова опрема је примила серију необичних сигнала за које је Тесла тврдио да потичу с друге планете. „Имамо поруку с далеког и непознатог света. Она гласи: Један, два, три…“, написао је. Научници су 1996. реконструисали његов експеримент и установили да је сигнал изазван проласком Јупитеровог месеца кроз магнетно поље планета.

4. Био је присталица нумерологије
Био је опседнут бројем три. Сваки пут кад је требало да уђе у зграду прво је морао да је обиђе три пута, а живео је на 33. спрату хотела.

5. Спавао је два сата дневно
Тесли је, чини се, два сата сна дневно било довољно да може нормално да функционише.

6. Kопао је канале
Тесла је 1884. отишао у САД и убрзо почео да ради за Едисона. Након што је Едисон обећао да ће платити 50.000 долара особи која унапреди дизајн генератора једносмерне струје, Тесла је пронашао решење. Едисон је, ипак, одбио да плати, тврдећи да се шалио. Тесла га је убрзо након тога напустио да би основао своју компанију, али док је тражио инвеститоре био је присиљен да преживљава копајући канале.

7. Његово презиме је уствари породични надимак
Никола Тесла је поверио биографу Џону О’Нилу да је право презиме његове породице било Драганић, али један од његових предака је имао јако истурене предње зубе, па га је народ прозвао Тесла, према алатки за обраду дрвета.

8. Доживео је нервни слом
Тврдио је да су му чула толико изоштрена да може да чује грмљавину на удаљености од 880 километара. Док је живео у Будимпешти запао је у заиста необично стање које су лекари у недостатку бољег назвали нервним сломом. Могао је да чује куцање ручног сата који се налазио три собе даље, слетање муве на сто, а звук локомотиве удаљен 30 километара изазивао би му бол.

9. Платио је рачун у хотелу нацртом „зрака смрти“
Менаџери Говернор Цлинтон Хотела од њега су добили дрвену кутију за коју је тврдио да садржи модел оружја које би могло да заустави све ратове и упозорио их да је не смеју никад отварати. Отворена је тек након његове смрти 1943, али се испоставило да садржи шамо неколико старих и безопасних делова електро уређаја

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име