Недеља Раслабљенога, 15. маја 2022

Дела 9:32-42; Јован 5:1-15

У име Оца и Сина и Светога Духа, један је Бог. Амин.

Христос васкрсе!

Док настављамо у радости и слободи васкрсења Исуса Христа, из Писма чујемо како је Христос исцелио узетог који лежи крај овчијег језера, о чему говори апостол Јован у петом поглављу свог Јеванђеља. Желим да о овој причи говорим почевши од нечега што се дешава на крају.

У Јовану 5:14 читамо ово: После га је Исус нашао у храму и рекао му: „Ево, оздравио си. Не греши више, да те нешто горе не снађе.” Када чујемо Исуса како то говори, то ставља оквир на целу причу који до тог тренутка нисмо имали. Ако погледате шта кажу неки црквени оци који коментаришу овај одломак, они потврђују да Исусове речи значе да је паралитичар био у стању у каквом је био због својих греха, тако да Исус каже: „Не греши више, да не би шта горе дошло на тебе.

Ако ово читамо веома површно, схватајући ову Исусову изреку оним што бисмо могли да сматрамо „поп теологијом“, онда је наш закључак да ако учиниш нешто лоше, онда ће те Бог казнити. Исус лечи овог типа, ослобађајући га од казне, али га упозорава да ће поново бити кажњен ако поново згреши, а овај пут ће бити још горе – у суштини, пушта га на условну слободу.

И разумљиво је да људи размишљају на овај начин. Они виде како људи чине добра дела у Светом писму и Бог их благосиља. Виде их како чине зле ствари, а Бог им шаље казне. Барем, тако изгледа на први поглед. Али, хајдемо дубље…

Читамо на почетку одломка како би у Овчарску бању у одређено време анђео силазио у воду и исцељивао онога ко би први ушао. А овај лежаше тамо тридесет осам година, желећи да се излечи, али није имао ко да га првог унесе у воду. Ово је могао бити његов лек, али није могао да му приступи. Е сад, не знамо шта је тај човек урадио што га је довело до парализе. Свето писмо нам не говори. Али знамо да је згрешио и да је тај грех довео до његове парализе.

Имајте на уму да Исус није рекао човеку: „Не греши више, да те Бог још више не казни.“ Уместо тога, Он је рекао: „Не греши више, да ти се не догоди нешто горе.“ Разлог зашто грех доводи до болести и других изобличења људске личности је тај што грех није природан за нас. То није оно за шта смо створени. То није својствено људској природи коју је Бог створио за нас.

Дакле, када грешимо, ми користимо оно што се с правом може назвати „ванземаљска сила“. А одакле та моћ? Не од Бога, Који не може да греши. Тачније, ова тамна енергија је демонског порекла. Када грешимо, користимо силе демона. И зато што нам је туђ, уништава и изобличава људску природу. Видимо ово изобличење на бројним местима у Светом писму, посебно живо изражено код људи који су директно повезани са демонима – они живе међу гробовима, постали су подљуди.

У Старом завету видимо како је краљ Набукодонозор постао звер по облику, попут дивље животиње — скоро вукодлака. Е сад, не кажем да се свако ко је болестан разболео зато што демонски греши. Видимо да се и свеци од разбољевају и умиру. Али нека болест изобличава људску личност, помрачује је и чини га подчовеком, а ми то не видимо са болешћу коју свети трпе. Ефекат дехуманизације долази због греха. Постајемо демонизовани живећи као демони. Овај човек је парализован због својих грехова.

Овај ефекат је оно на шта је Господ Исус мислио када је рекао неким од вођа Јудеја у Јовану 8 да им је ђаво постао отац . Они су као ђаво, јер се понашају као ђаво. Опет, не знамо које је грехе починио овај паралитичар, али знамо да је његова парализа била везана за грех. А бити „везан“ је прикладан израз који се односи на некога ко не може да се креће. Такође је прикладно рећи за некога ко је пао у грех — он је заробљен, не може да функционише као прави човек. Он је парализован. Због тога се опроштење греха у Светом писму често описује као „разрешење“, односно ослобођење.

Запазите да је у овом одломку парализа греха постављена у супротности са укљученошћу у исцељујуће анђеоске енергије — анђеоске моћи у Овчарској бањи. Паралитичар је веома близак могућности да учествује у анђеоској сили, али уместо тога везан је демонском силом коју је нанео на себе грехом. Дакле, с једне стране је слобода кроз службу анђела, а са друге стране је парализа кроз заједницу са демонима. Исус долази човеку и пита га да ли жели да буде излечен. Да ли даје сагласност? Даје је. И Исус га исцели и заповеди му да узме своју постељу и да хода. Он то и чини, доказујући да је повратио здравље, своју пуну људскост.

Неки од Јудеја се противе — субота је, па би требало да не ради носећи свој кревет. Али, он је био веран заповести коју му је дао Господар суботе, тако да је оно што је урадио било дозвољено. Био је веран Исусу, па је ојачао. А када сазна ко га је исцелио, оде и исприча другима шта је Бог учинио за њега. У овом Светом писму видимо утицај и греха и светости на људску личност.

Са грехом постајемо искривљени. И што више грешимо, то је изобличење веће. Као што је Исус рекао: „Не греши више, да те нешто горе не снађе.“ Сви смо имали искуство развијања грешне навике, а њени ефекти на нас постају све гори што дубље идемо. Од те навике постаје све теже и теже. И можемо постати парализовани у греху. Сусретом са оним што је свето и нашим пристанком и учешћем у томе, враћамо се својој људскости каквим нас је Бог створио.

У овој причи човек није имао сусрет са моћи анђела, али то не значи да није била стварна. Била је стварна и послана од Бога. Али, у случају овог човека, Његов сусрет са светошћу Божијом, са Божијом исцелитељском енергијом, био је директно од Личности самог оваплоћеног Исуса Христа. Хришћански живот није лак, али је заправо једноставан.

Када јасно схватимо шта су грех и светост, тада постаје јасан и наш избор да се окренемо од греха и будемо свети. Док смо у искушењу да грешимо, треба да се сетимо Исусових речи, да ће нас наш грех довести у парализу и још горе, јер грех је учешће са туђинском демонском силом која уништава људску природу.

И када видимо прилике да будемо верни светости Божијој, онда видимо да та верност постаје за нас проводник исцелитељске благодати Божије. Кроз верност учествујемо у енергијама Божијим, а људска личност се обнавља и уздиже. Наш Спаситељ Исус Христос, првина оних који су уснули, прошао је пред нама у васкрсењу и вазнесењу. Светитељи Га следе својом верношћу.

Па хајде да се придружимо њиховом броју. Васкрслом Господу Исусу Христу, са Оцем Његовим и Светим Духом, нека је свака слава, част и поклоњење, сада и увек и у векове векова. Амин.

Христос васкрсе!

Отац Ендрју Стивен Демик

ИЗВОР: https://blogs.ancientfaith.com/asd/2022/05/15/sin-holiness-and-human-nature/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: 19.05.2022.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име