KАМЕНО СЕЛО ГОСТУША
Стара Планина крије многе лепоте, а једно место је потпуно нестварно. То је село Гостуша, где се не граде обичне трошне кућице старинског изгледа, већ јединствена амбијентална целина која представља заштићено богатство Србије.

Село Гостуша се налази на око 30 километара од Пирота. Некада је пут ка овом селу био краћи, али је 60-их година XX века дошло до урушавања земље. Том приликом је нестало неколико села и брда изнад реке Височице, али је тако настало Завојско језеро, једно од најлепших у Србији. Данас пут води око језера, што је још једна добра успутна станица уколико се упутите ка селу Гостуша.

Дух минулог времена и традиција чувања стоке, прављења гастрономских специјалитета и аутентична архитектура, само су неки од разлога за посету Гостуши. Ово село, које се у последњим годинама свело на стотинак углавном старијих становника, представља јединствену амбијенталну целину и проглашено је заштићеним културно-историјским добром. Оно што је специфично за ово село јесте да су куће зидане без малтера или било ког другог везивног материјала, техником под називом сувозидица. То значи да уместо ћерамиде и црепа, као основни материјал за покривање служе камене плоче, па су све зграде практично камене од темеља до крова. Због тога је други назив за Гостушу и Kамено село.

Иако подигнуте на низбрдици, без савремених материјала и препуштене зубу времена, ове куће и даље одолевају што само показује с коликим су мајсторством грађене. Претходних година у Гостуши су и обновљене неке од њих, па данас тамо постоје и категорисана турситичка домаћинства и етно-куће.

А разлога за одседање у овом селу има прегршт. Поред самог села, налазићете се усред парка природе „Стара планина“ који је због бројних ендемских врста назван и природњачким „острвом с благом“, ту су, наравно, и локални специјалитети, пре свега чувени пиротски качкаваљ. За оне који не воле да се „закуцају“ на једном месту, овај крај је идеалан јер обилује културно-историјским и природним лепотама као што су водопад Бигар, Росомачки лонци, кањон Владикине плоче, водопад Тупавица, као и врхови Бабин зуб и Миџор.

Европску награду за наслеђе, коју додељују Европска комисија и мрежа Европа Ностра, 2016 године добила је студија заштите села Гостуша. Пројекат конзервације и ревитализације такозваног “каменог села”, који је урадио тим архитеката, награђен је у категорији истраживања.

 

 

Телепортер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име