Дана 31. јула 2022. године, у недељу после празника Светог Силе, заштитника затвореника, стотине православних цркава у Сједињеним Државама из свих јурисдикција прихватиле су Недељу свести о Православној хришћанској затворској служби у националном настојању да боље служимо нашој браћи и сестрама у Христу која су у затвору.

Различите парохије су осмислиле различите начине да повећају свест у својим заједницама представљајући  сведочења затвореника који су дошли у Православну Цркву, делиле иконе рукописане од затвореника или једноставно размишљајући о Христовом императиву у Матеју 25 да све што чинимо „најмањима овим“ чинимо Њему.

Пречасни отац Арон Ворвик из Православне цркве Свете Марије у Вичити, Канзас, у недељу је празновао свест о пастирској затворској служби позивајући двојицу својих парохијана да говоре, бившег затвореника кога је ОЦПМ служио док је био у затвору и садашњег запосленог у ОЦПМ, а затим изнео и своје искуство у затворској служби.

„Они од нас који смо били укључени у затворску службу, видели смо нашег Господа лицем у лице.

Видимо Га у светлости која сија у очима затвореника када седимо за Трпезом заједништва са њима приносећи им Свете Тајне и одајући им почаст као делу Тела Христовог.

Видимо Га у срамоти и понижењу које трпе многи затвореници и бивши затвореници по повратку у друштво, као што је Христос претрпео срамоту и понижење на Крсту.

Међутим, за оца Арона, затворска служба није једноставно бити уз неког у његовој патњи, већ присуствовати истинској трансформацији особе — и каква слава то може бити.

„Због достојанства и поштовања са којима се према овим мушкарцима и женама односе у Православној затворској служби“, каже отац Арон, „и због тога што сазнају да су и они створени по лику Божијем, видимо васкрсле и тријумфалног Христоса када ова деца Божија савладају толике препреке и постану узорни хришћани, достојни нашег угледања и поштовања.”

ИЗВОР: https://blogs.ancientfaith.com/beyondbars/2022/08/01/seeing-our-lord-face-to-face/

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: 05.08.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име