Бог хоће да се сви људи спасу и познају истину. Он жели да Му дођу сви људи и зато је Христос дошао у свет, претрпео распеће и васкрсао, и учинио све да би нас духовно пробудио, призвао к спасењу, и даровао нам живот вечни. Један Светитељ Божији поставља питање: „Зашто је било потребно да Христа шамарају, пљују, туку, да трпи неописиве болове и жеђ на Крсту, да испије чашу крсних страдања до краја Зар није било довољно да буде убијен у тренутку, да не пострада толико, да не прође кроз таква мучења. Зашто је прошао кроз такве и толике муке да би тим дуготрајним
страдањем и трпљењем мука помогао нашој духовно обамрлој души да се пробуди услед дејства спаситељског дела које је извршио на земљи.

Како се човек духовно буди и прилази Богу – то је тајна коју је тешко схватити, и зато свако од нас, Хришћана, има заповест до проноси и сведочи Реч Божију, да се, колико може, труди да помаже ближњима да се приближе Богу, а даље је све – у Божијим рукама, и не треба да се бринемо да ли ће они ући у Цркву или неће, да ли ће остати у њој или неће. Треба све препустити Промислу Божијем, доћи ће час када ће Бог, по Својој спасоносној вољи, искористити оно што смо ми, у овом погледу, учинили за своје ближње. Постоји много примера за ово. Зашто Бог није призвао Савла већ је допустио да учествује у прогону Хришћана? Зато што Савле, а будући Павле, тада за то призвање још увек није био спреман. Бог, Који једини зна срце човеково, зна када је човек спреман. То је велика тајна, а Бог жели да се сви људи спасу, јер је таква Његова воља и такав је циљ стварања и постојања човека.

Из књиге  – Живот у свету без Христа

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име