Југоисток Србије има много тога да понуди, а језера су само једна од бројних лепота. Власинско језеро је прави неоткривени драгуљ на ком се налазе плутајућа острвца. Одлично је место за миран одмор далеко од градске гужве.

Власинско језеро спада у групу акумулационих језера. Површине је 15 километара квадратних, а дубоко је 35 метра. Територијално припада општини Сурдулица, а створено је средином прошлог века.

Острва која плутају на овом језеру су права атракција за туристе и тренутно их има два. Настала су тако што су се приликом акумулације воде подигла са земље, заједно са водом и наставила свој самостални живот. Ова острва су јединствена у свету, и свакако један од разлога зашто је ово језеро проглашено заштићеним резерватом природе.

Крећу се приликом подизања водостаја језера и јаких ветрова. Оно што је посебно занимљиво је то што највеће острво украшено мноштвом врба и бреза и тако представља малу покретну оазу.

У језеро се улива чак шест река: Власина, Врла, Јерма, Божичка река, Лисинска река и Љуботенска река, са својим притокама. С обзиром на прозирну боју воде, можете видети и бујни подводни свет који обилује разним врстама рибе.

Посетиоци долазе првенствено због прелепе природе која окружује језеро, а с обзиром на то да се језеро налази на висини од 1.200 метара изнад нивоа мора, овде се може дисати пуним плућима.

Извор: Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име