Пет мудрих и пет лудих девојака. Читај: пет мудрих и пет лудих душа људских. Мудре су имале чиста кандила и уље, а луде само чиста кандила. Кандила прво означавају тела, а уље милост. Милост се каже грчки јелеј. Отуда и реч полијелеј, то јест многа милост. Полијелеј се пали на јутрењи када се певају псалми о многој милости Божијој према народу изабраноме, са понављањем: јер је ва век милост његова, алилуја! Мудре девојке су, дакле, имале девичанско тело са девичанском душом, али уз то и милост велику; милост наспрам слабијих од себе, који се још нису ослободили од греха. Луде су строго држале девичанство телесно, али су немилостиво и презриво гледале на слабије од себе, осуђивале ове са охолошћу и окретале се од њих са презрењем. “Праведно су назване лудим, говори свети Нил Синајски, јер успевши у врло тешком и безмало немогућем – у девству – оне су пренебрегле оно што је мало и лако”. Пренебрегле су: милост, сажаљивост, опраштање. Кандила чиста али празна и тамна! Кад стигне смрт и тела се зароне под земљу а душа крене пут вечне домовине своје јелеј милости треба да светли и води. Ко буде без тога јелеја, тама ће га обузети. Капија од саме таме! Како ће се проћи та тешка капија? Душа у страху и трепету: око ње страшила од сенки призрака. Као језиви снови што муче спавача. Ко ће помиловати? Ко ће пружити бар конац светлости? Помиловаће Бог, али милостиве. Јер је речено: блажени милостиви, јер ће они бити помиловани. Они који су имали милости према створењима биће помиловани од Створитеља. Није ли то право и утешно? да – и страшно за немилостиве?
У нашем суседству живела је стара девојка. За њу се знало, да је кроз све време живота била и остала часна девојка. И дотле све добро и све за похвалу. Али из дана у дан она је језиком сипала отровне стреле на оне који живе у браку и који греше. Од јутра до мрака хвалила се својим девичанством, а грдила оне који су јој изгледали грднији од ње. Рече нам један свештеник у разговору о њој: ако нисте знали шта је луда девојка из јеванђелске приче – ето је! И заиста некако лудост изгледа појачана кад човек има само једну врлину а све остале нема. Као што се путнику у ноћи тама чини гушћом кад гледа у једну светиљку па се обазре лево или десно од ње. Мудрост је не у једној врлини но у збиру свих врлина. Као што је рекао Премудри: мудрост сазида себи дом на седам стубова (Приче 9, 1). Мудра је душа она која има бар седам главних врлина.
Још ова Христова прича има и дубље духовно значење. Под пет лудих девојака разуми пет бесловесних чула. Ко живи само оним што види и чује, без икакве унутарње контроле разума, тај има луду душу. Кад смрт навуче завесу на овај чулни свет, таква душа остаје у потпуној тами. А под пет мудрих девојака разуми пет унутарњих чула, која разумно контролишу спољна чула и владају над њима. Ова унутарња чула сабирају у овом животу светлост, која остаје у души и светли и онда када смрт навуче завесу на спољна чула. Но, да ли ћеш ти у твоме добу моћи схватити ово? Временом, свакојако.
Мир ти и здравље од Бога.

 

 

 

МИСИОНАРСКА ПИСМА; 53. Писмо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име