– Српски народ на Kосову суочава се са апсурдношћу политичке реалности на различитим нивоима, али има огроман разлог да опстане и остане на својој заветној земљи и сачува своје светиње, поручио је данас Епископ новобрдски Иларион, викар Патријарха српског.

Он је на отварању штанда Kанцеларије за Kосово и Метохију у оквиру 54. Међународног сајма туризма у Београду изразио задовољство што Срби, ипак, не одустају од живота на својим вековним огњиштима и што уз помоћ државне администрације успевају да се представе у најбољем светлу. – Ево још једне прилике да потврдимо нашу веру и наше опредељење за царство небеско, а то опредељење је заправо врло конкретна ствар. То није, како се често представља, нека бајка о будућности која је изнад облака, него је царско небеско опредељење које сваки хришћанин сваког дана треба да учини, да се определи за лепоту, за стваралаштво, за живот насупрот пролазним стварима – поручио је владика Иларион.

Он је истакао да је надахњујуће то што се данас у Београду српски народ са Kосова представља у лепом светлу и окупља добрим поводом без обзира на околности у којима живи: – Видите да живимо у време када се руши на свим странама света, видите како се суочавамо са апсурдношћу политичке реалности на Kосову и Метохији на различитим нивоима, али надахњујуће ово збивање када људи од живота не одустају, када људи и даље желе да се окупљају око онога доброг и лепог и онога што побеђује,

Владика Иларион је изразио задовољство што државна администрација Србије пружа несебичну подршку свом народу. – Лепота вере посебно надахњује наш народ и нама је драго кад видимо да и у државној администрацији постоје људи који деле исту веру и исто надахнуће. Српском народу је велика утеха када ваљано функционишемо на добробит нашег народа са државном администрацијом – оценио је владика Иларион који је искористио прилику да пренесе свим присутнима поздраве патријарха Порфирија и епископа рашко-призренског Теодосија у нади да ће градитељских подухвата бити све више и да ће наша државна администрација омогућити нашем народу да опстане и остане на Kосову и Метохији, а и да ћемо успети чудом Божјим да и оне који нама не желе добро љубављу и добром вољом приволимо на саживот са нама.

– Српски народ има огроман разлог да опстане и остане на својој заветној земљи и сачува своје светиње. И лично сам спознао њихову посебност и вредност на основу само једне посете Високим Дечанима. Мени је једна посета манастиру Дечани потпуно променила живот, а нисам једини. Има много људи који номинално не верују у Бога, а који су били погођени када би крочили на простор наших светиња. Српски народ не сме да заборави да нас по нашим светињама препознаје свет и да је место Српске Православне Цркве у нашој култури и народу од суштинског значаја.

Владика је истакао да је за Српску Православну Цркву веома значајна добра сарадња кроз године са Kанцеларијом за Косово и Метохију, поручујући да та сарадња треба да послужи као пример добре праксе. – Желимо да благосиљамо њихов труд и надамо се да ће тај добар пример бити препознат и од других и на неки начин праћен као нешто што је за узор и углед. Нека стваралаштво и лепота победи све оно апсурдно и зло са чиме се суочавамо – поручио је владика Иларион.

После обраћања директора Kанцеларије за Kосово и Метохију и владике Илариона присутнима се  песмом представила млада уметница Павлина Радовановић из Ораховца која је отпевала три музичке нумере: Ово је СрбијаОј Kосово душо Србинова и Ој Kосово, Kосово. Такође, у оквиру представљања туристичке понуде Грачанице присутне је својом игром забавио ансамбл народних игара и пасама Венац.

Извор: kosovo-online.com

СПЦ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име