Савремени свет је већ сам створио један зачарани круг из кога се све теже може извући. Еколошки проблеми, све мање извора енергије будући да су они прекомерно исцрпљивани и уништавани, појава безброј нових непознатих болести које су управо производ овакве научне медицине, све више угрожавају човека. Многи нагомилани друштвени проблеми међународног карактера, а који су и сами производ потрошачког светског система, озбиљно прете да дефинитивно униште свет. У оваквој стварности шта треба чинити да би се свет спасао? Одустајање од производње нових лекова је исто толико опасно колико и њихово настављање. Производња све нових технологија којом ће се ублажити еколошка криза, проузрокује нову. Да ли уопште, питамо се, има начина да свет изађе из кризе у коју је запао?

Једино решење, чини се лежи у промени самих темеља на којима је савремена цивилизација и створена. То свакако није лако; захтева другачије вредновање живота и света, тражи један другачији начин живота. А тај другачији начин живота; ма колико неуверљиво звучало, може да понуди једино Православље. Живот који ће у своме темељу имати Православну литургију. С тога свако враћање Православном предању, а то и није враћање, то је спасоносни ход напред, представља наду у спасење света.

ПРАВОСЛАВЉЕ – НАДА ЗА БУДУЋНОСТ СВЕТА

Данас, многи непријатељи Цркве, али на жалост и њени пријатељи, желе да Црква остане по страни свих светских проблема. Мисле да Црква не треба да се њима бави да не би изгубила своју суштину. Међутим, сви они заборављају да је суштина Цркве управо у томе да спасава свет. Православна Црква данас, можда више него икада има потребу да се њен глас чује на ширем светском плану. Међутим, њена је одговорност утолико већа што тај глас треба да носи њено аутентично предање. Предање које управо извире из Литургије и које поставља живот света на литургијским основама, а које скоро да се заборавило и у самој Православној Цркви. Новија физика са својим открићима све више потврђује то Православно литургијско предање које је уткано у ипостас свега што постоји, и зато је глас Православља готово пресудан у стварању новог начина живота, у циљу спасења света.

Дакле, Православље почевши од свога учења о Богу који је један али није сам већ, слободна и нераскидива Заједница трију Личности најозбиљније може да промени индивидуалистички начин постојања човека. Тиме би оно могло да постави нове темеље постојања и вредновања живота, показујући пре свега да личност човека не може да извире из човека као индивидуе, већ из заједнице са Другим. И још више од тога, да је та и таква личност основ постојања и саме природе. Поред тога ту је и аскетски, монашки начин живота који једини може излечити савремени свет од његове садашње разорне потрошачке грознице. И да не набрајамо многе друге аспекте Православног живота.

Једном речју, Православље са својим предањем јесте једини прави залог будућности света.

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

grigorijepalama.wordpress.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име