Света Тајна свештенства је Тајна у којој се изабрани, образовани и зрели православни Хришћани благодаћу Духа Светога хиротонишу (рукоположе) и оспособљавају да проповедају јеванђеље, уче вери, свршавају Свете Тајне и управљају црквом. Ту Тајну је основао сам Господ када је изабрао своје Апостоле, послао их на проповед Јеванђеља и рекао: „Идите и учите све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа“, и када им је дао власт да опраштају грехе. То је велика Тајна, већа од царске и анђелске и она је саставни део бића цркве православне.

Постоје три свештена степена. Епископски или владичански, свештенички и ђаконски. Епископ има благодат да свршава све те Тајне, хиротоније, Светога мира, литургије и све остале, а свештеник такође све те Тајне осим хоротоније и Светог мира. Ђакон прислужује свештенику и епископу. Кроз Свете Тајне струји благодат Божија у цркви за спасење људских душа, али кроз Свету Тајну свештенства која је извор осталих Тајни, струји пуноћа благодати Духа Светога у цркви. Спаситељ је саставио своју цркву од свештенства и од верника. Зато је важно да верници са својим свештеницима буду у присној вези у отачкој, родбинској вези. Верници би зато требали да са свештеником чешће контактирају и да се у цркви на Богослужењима састају и заједнички учествују.

Хришћански, духовни живот верника не може проћи без посећивања свештеника, без заједничког поучавања, читања Светог Писма, духовних текстова. Свештеник треба да предњачи у свему томе, као и у чињењу добра, у посећивању болесних у збрињавању сиромашних у сваком доброчинству. Духовни живот свештеника и верника чини целину и то се зове парохија или у заједници са владиком то се зове епархија.

Живот верника у дому, је продужење живота у цркви. Зато је природно да свештеници посећују домове верника и да заједнички духовне а и животне проблеме решавају. Веза са свештеником је веза са Богом, али и непосредно то је заједништво свих у цркви Христовој. У православном дому у који долази свештеник треба да има Свето Писмо, икона крсне славе, Христова, Богородичина, крст, кандило, молитвеник.

 

 

Редакција Чудо

Буквар православља

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име