Мозаик храма на Врачару сада се до најситнијих детаља може погледати онлајн

Уз помоћ савремене технологије, грандиозни мозаик Храма светог Саве, чији је аутор Николај Мухин академик Руске академије уметности, сада се до најситнијих детаља може погледати на сајту светогсаве.цом.

На овој интернет адреси омогућено је панорамско разгледање мозаика, као и чак стоструко увећање делова мозаика. Осим тога, како би ова виртуелна посета била потпуна, на сајту је доступан и својеврстан „аудио водич” на три језика – српском, енглеском и руском, који омогућава да посетиоци осим што могу да прочитају, могу и да чују више о спектакуларном мозаику и самом храму.

Виртуелни преглед мозаика је дигитални пројекат креативне лабораторије „Гигарама” и компаније „Гаспром њефт” под називом „Душа Србије”. Компанија „Гаспром њефт” је уложила 10 милиона евра у радове на изради мозаичке декорације главне куполе, олтарског простора и централног дела храма.

Мозаик је израђен у московским радионицама Руске академије уметности, а затим су велики фрагменти мозаичких сижеа допремљени у Београд. Укупна површина мозаика износи више од 15 хиљада квадратних метара, а на његовој изради је шест година радило више од 70 руских и српских мајстора. Укупна тежина целог мозаика премашила је 300 тона, а радови су завршени крајем 2021.године.

Средином септембра компанија „Гаспром њефт” отворила је и изложбу „Душа Србије” у Руском дому у Београду посвећену управо изради јединственог мозаика Храма светог Саве. Изложба је отворена до краја октобра, а улаз за све заинтересоване посетиоце је слободан.

 

 

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име