Глагол градити по својој природи означава констуктивну радњу која за последицу треба да има добробит, некакав бенефит. Вековима човек је градио своју личност најпре на духовној лествици, градио је љубав, поверење и односе. Проток времена је клесао човеков ум искуствима, и терао га да гради и непрестано надграђује своје знање, чиме смо као бића еволуирали у данас модерне људе са мноштвом информација, различитим афинитетима и различитим приступима да решавамо неки проблем и изазов који се налази пред нама. Изградили смо инфраструктуру, науку, могућност да делове маште претворимо у стварност… градити би значило померати границе ка бољем. Како је онда уопште могуће градити деструкцију?! Како је могуће пити суву воду или сијати мрак?!

Могуће је, када информација и мисао као најјачи енергетски сноп прође кроз филтер медијске машинерије која за циљ има само једно – ПРОФИТ. Управо је профит и капитализам гумица која брише сваки градитељски подухват који за циљ има опште добро, који у себи носи светлост. Капитализам брише заједницу и ”МИ”. Он ти даје лажно ”ЈА” а када на крају схватиш да си обманут и да ”САМО ЈА” није ни постојало, да нема никакву вредност, тада је обично касно.

Сведоци смо да се наша стварност и свакодневница убрзала до те мере да нисмо у стању више да испратимо шта је било јуче. То је последица огромног протока информација у јако кратком периоду времена, што све више удаљава наше биће од суштине и мира. Ми смо на мети необразованих певаљки, самопрокламованих стручњака и аналитичара, надри научника и лекара, разних теорија без икаквог адекватног покрића. То је простор и личности које су изграђене у деструктивне сврхе, представљају данас најснажније а уједно и најопасније оружје јер ударају директно на душу и на психу човека. Испливао је муљ и талог нашег друштва који је добио квалификацију ”јавна личност” чији легитимитет се потврђује кроз медије. То је један пакт о сарадњи који почиње као са узимањем наркотика. Профитира само и једино ”дилер”, јер је ту да пумпа его измишљеној јавној личности, даје јој на значају, а када је потроши тада је одбаци и фаворизује неког другог на коме ће даље да профитира кроз прегледе, лајкове, шерове, линкове и остале механизме за растурање. Граде се лажне биографије, манипулише се најнижим људским страстима ка голотињи и порнографији, тендециозно се пропагира накарадна естетика а то више нико не контролише.

Пронађе се женска особа са маргине. Уз њено име дода се још једно или два уметничка да звуче инострано. У њу се уграде одређени гумени додатци ради бољег визуелног доживљаја. Пожељно је да се убаци аспект људских права, или да је недефинисаног пола, или да је у раној младости била злостављана. Представите је као певачицу, модног дизајнера, водитељку… и ви сада имате полигон на којем можете да градите измишљену биографију и ауторитет. Када такву једну особу пустите у јавност да говори о здравом животу, о политичким приликама у земљи, о Богу, да анализира… ви сте тог тренутка срушили сваку породичну и духовну вредност младом човеку јер сте му послали поруку да и он може постати овако успешан и битан, док са друге стране све што би требало да представља заиста неку вредност у друштву, или га нема или је изложено исмејавању.

То је пропаганда које се годинама пласира на погрешан и накарадан начин, а то чувено дугме на које можеш да их угасиш више нема толико вајде јер чим изађеш на улицу из свог стана први којег сретнеш почеће да ти препричава шта је ”уметница” синоћ рекла.

Затрчали смо се у погрешном смеру као човечанство. Заробљени смо у бетону и немамо времена да погледамо ка небу, и да макар на десет минута чујемо тишину. Престали смо да примећујемо када лишће опадне и тренутак кад оно почиње поново да зелени. И нисмо посебни, пали смо као народ, живимо у страху и у земљи у којој се кроз те исте медије и на улици јавно позива на убиство председника и вешање његовог сина.

Када чујеш да о вери и Богу говори неко ко није свештеник, да хоће да те лечи онај што није доктор, од таквог бежи. Од Бога нам је дато све на избор, па ти скини маглу са очију, почни да волиш првог до себе толико јако да му буде много, да мора даље да проследи. Не стварај идола јер сва вредност и љубав је дубоко у теби а ти буди велик па њом за почетак зарази најближе људе око себе.

И веруј… јер ни један мрак није само црне боје, а прекидач за светло је у твом срцу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име