Велики Милош Црњански рекао је :“Завичај, то је оно што изаберете…“ Психолози кажу да је поново пронађено детињство, рај на земљи.

Када је потписник ових редова 28. јануара ове године после СВ Саве крочио у двориште манастира Лешје, са поклоничком групом брата Миодрага Маричића из Београда, осетио је свим својим бићем да је дошао кући, у мајчин загрљај.
Манастир Лешје посвећен је Покрову Пресвете Богородице. Поседује бројне мошти. Међу њима и кивот са моштима СВ Флавијана Картагинског, мученика из трећег века. Има зимску капелу, летњу црквицу, звонару са прелепим звонима, одакле пуца поглед на шумовити, валовиту и мирисну Србију. Ту је и башта коју су назвали „врт Пресвете Богородице“… Ту је и просторија за паљење свећа, гостопримаоница и извор на коме се освештава вода за Богојављење, који је лековит и посебан.

Манастир Лешје је прави мали град. Све одише Божијом благодаћу. Све је у чудесној хармонији. Природа која је неописиво лепа, огромно дрвеће, леске, борови и јеле. Зграде манастира уклопљене су у тај природни амбијент и музика ветра која све то обједињује у чудесну симфонију која вас опчини чим крочите у ову светињу. Имате осећај као да сте дошли у Русију, у Саро, Дивијево! СВЈАТАЈА РУС!
Игуман је протосинђел отац Јован Миленковић. Он је духовник манастира Лешје и саставио је Акатист о СВ Флавијану, а житије је приредила антрополог кустос Мила Радовановић.

Мошти су пристигле у манастир 2015. године и од тада привлаче велики број људи, верника из земље и света. Те године када су стигле мошти, манастир је објавио књигу која осим акатиста садржи и део који говори о историји раног хришћанства у Северној Африци. „Књига, Акатист и житије СВ свештеномученика Флавијана Картагинског“ садржи два аудио диска на којима су снимљени акатист светитељу и његово житије. Књига је издата са благословом владике крушевачког господина Давида.

Свети Мученици Кипријан и Флавијан

У време сурових прогона цара Валеријана страдао је свети Кипријан и осам његових ученика. У Картагини хришћани нису хтели да се клањају римским боговима и Римљани су их прогањали. Октобра 258. године, ухапшен је велики број хришћана у Картагини, међу њима и Флавијан, Лукујан, Монтан, Јулијан, Викторик, Рен, Примол и Донацијан. Заједно су тамновали, трпели мучења, глад и жеђ. Њихово страдање и житије описано је у књизи коју смо поменули, а део житија су написали и сами мученици.

О Светом Флавијану

Свети Флавијан је био велики у врлини и народу најдражи од мученика. Био је вешт говорник. И у служби картагинског ђакона. Последњи је погубљен. Како се наводи у житију Рен, Викторик, Монтан и Флавијан су имали визије у тамници- које су им потврђивали оно што су записали. Што су искушења била већа, то је силнији био онај који их побеђиваше у нама.

Овај спис сведочи о љубави и јединству првих хришћана -мученика. Монтан снажан телом и умом тражио је на губилишту, да се поред његовог гроба сачува место за Флавијана који је погубљен три дана касније. Непознати хришћанин пише да су у самртном часу стајали близу Флавијана, потпуно уједињени у духу држећи се за руке. По овом сведочанству Флавијан је био испраћен у смрт као војсковођа окружен свештеницима и пред смрт браћи је упутио следеће јеванђељске речи : “ НЕКА БУДЕ МИР МЕЂУ ВАМА, АКО ХОЋЕТЕ ДА ВИДИТЕ МИР У ЦРКВИ И ДА САЧУВАТЕ ЈЕДИНСТВО ЉУБАВИ…“

„Не може се сакрити град кад на гори стоји… Јер постоји само један град и само једна песма над песмама. Добро је што си дошао, да се у то сам увериш и сретнеш са собом…“

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име