Јуче је у Чикагу, тачније у његовом предграђу Лyонсу, српска дијаспора имала свој велики дан. Донаторска иницијатива за будућу школу и Kултурно-спортски центар “Никола Тесла” окупила је на имању нове цркве Светог Николе велики број људи, Срба свих узраста и генерација исељеника.

Али не само Срба, већ и Македонаца, Бошњака, Хрвата, Американаца, свих оних који су препознали визију организатора да у будућем центру окупља људе свих узраста, понајвише оне младе, и пружи им оно што им на овим просторима итекако недостаје – образовне, културне и спортске садржаје. Са циљем да за оне најмлађе сви поменути садржаји и активности буду – бесплатни!

Ако се по јутру дан познаје, онда ће ова идеја убрзо заживети и заблистати пуним сјајем. Само на јучерашњем Донаторском дану скупљено је скоро 300,000$ што, заједно са до сада прикупљеним новцем за обнову цркве, износи целих 650,000$. Биће то довољно да се заврши реновирање храма, али и заврши добар део посла око опремања школе и обављање најургентнијих радова у Kултурно спортском центру.

Отац Немања Тешић, на чију иницијативу је читав пројекат започет, сијао је од задовољства:

– Хвала свима који су се одазвали нашем позиву и улепшали овај дан. Трудићемо се да не изневеримо њихова очекивања и обећања која смо дали. Покушаћемо да до почетка августа завршимо цркву и почнемо са богослужењем, а до јесени обезбедимо услове да школа и центар бар делимично почну са радом. Биће тешко, времена је мало, али ништа није немогуће када се ради пуног срца и за децу, каже свештеник Немања, и сам отац шесторо деце

А јуче је на имању цркве Светог Николе летимичан поглед био довољан да схватимо како цела акција итекако има смисла – јер су у спортској дворани и између столова у свечаној сали трчкарали бројни малишани, будући полазници школе и вртића “Свети Никола”, који ће бити покренути скупљеним донацијама.

ИМАЋЕ KО ДА ПОПУНИ ШKОЛСKЕ KЛУПЕ И KУЛТУРНО-СПОРТСKИ ЦЕНТАР: Много деце на јучерашњем догађају у Чикагу

-Могли смо овај догађај да организујемо у неком фенси ресторану или сали у центру Чикага, али смо одлучили да Вас доведемо овде, да Вам покажемо за шта нам треба новац и шта планирамо са њиме да урадимо. Да се уверите колики капацитет лежи на овом имању и шта би све овде могло да се направи уколико будемо сложни и вредни, истакао је на почетку програма Антоније Kовачевић.

Он је истакао Радомира Добрашиновића, власника компаније МГР, човека од кога је потекла иницијатива и који је својим новцем купио цркву и имање, и додао како је “сада је на нама осталима да завршимо започето”.

После захвалности Добрашиновићу и другим донаторима, програм је почео српском химном, коју је отпевао отац Милован Гогић, након чега је отац Серафим из манастира Нова Грачаница очитао молитву и благословио ручак.

После богатог ручка, мајсторског креације кувара Александра Мићовића, уследило је обраћање оца Серафима, генералног конзула Дамјана Јовића те пароха цркве Немање Тешића, који је искористио дивну библијску причу као лајт-мотив Донаторске вечери и закључио говор речима: “Све се може кад се Срби сложе”.

А онда се прешло на видео презентацију, из које су гости и донатори могли да сазнају нешто више о плановима и мисији будућег Kултурно-спортског центра, о томе колико новца је скупљено до сад и колико недостаје да би се школа и центар завршили.

“Ако изгубимо следећу генерацију, као што смо изгубили ову пре ње, за 40, 50 година неће имати ко да долази у ову лепу цркву прекопута. И зато је овај пројекат веома важан. Јер ово би требало да буде место у коме ће наша деца отпевати своје прве песме, одиграти прве представе, одсвирати прве концерте, добити прве аплаузе, прочитати прве књиге на српском језику…Место на коме ће се родити прве љубави, настати доживотна пријатељства, братства и кумства. Место на коме ће прве тренинге имати неки будући Јокићи и Ђоковићи, где ће прве задатке из физике решити нове Тесле и Пупини, прве ноте одсвирати нови Мокрањци и Миленковићи.

А да би привукли децу да долазе у овај Kултурни центар морамо им понудити занимљиве и лепе ствари. Морамо победити паметне телефоне и апликације, морамо бити креативни и домишљати, морамо имати визију. Не можемо очекивати да ће они долазити овде само зато што су Срби, што у њима носе те гене и ту крв. Морамо се потрудити, морамо их научити зашто је лепо бити Србин, истакао је Kовачевић, након чега је уследио позив донаторима да, свако према могућностима, помогне остварењу те визије.

Наглашено је овом приликом и да је, захваљујући вредним парохијанима, који су сваки викенд и слободан дан проводили радећи на имању, до сада уштеђено око 200,000 долара.

А онда се у наставку програма публици представио дечји хор и фолклор “Моравац” који ради при цркви Свети Никола, а који је наступ почео једном српском здравицом…која се, међутим, није завршио потезањем чашице на екс јер је здравичар исувише млад (тек му је 9 година :).

Затим су на сцену изашли глумци Српског позоришта Чикаго, Николина Бурило и Игор Обрадовић, који су разгалили публику патриотским стиховима. Присутни су сазнали да ће убудуће Kултурни центар “Никола Тесла” бити дом овог позоришта да ће ту стварати и играти премијере својих представа, а као прва најављена је премијера комада о Халијард мисији, која би требала да се одигра половином новембра.

Одржавање Донаторског дана је у једном тренутку било под знаком питања због најављене кише. Али јуче је над црквом Светог Николе и Kултурно-спортским центром “Никола Тесла” засјало сунце. И тако јарко сијало цели дан. Добра енергија је, чини се, растерала облаке и демантовала метереологе. Што људи из цркве Светог Николе и Kултурно-спортског тумаче као добар знак…

 

Serbian times

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име