Православне хришћане није потребно убеђивати да „мајчинска молитва може да извуче дете чак и са дна мора“. Постоји толико примера за то, да се чини да сви знају за такве случајеве. Штета што нема такве пословице о очевој молитви. То се у великој мери објашњава чињеницом да се очеви моле ретко, и, на нашу срамоту, уопште је мање верника међу мушкарцима него међу женама. Знам да се неки радо свађају око ове изјаве, али међу таквим дискутантима нема много црквених службеника.

Имам шефа високог ранга. Рођен је у обичном селу попут мене, све је постигао не везама и породичним везама, већ интелигенцијом и напорним радом. Одржавамо веома добре односе, мада бих ја могао рећи да смо пријатељи. Он је много старији и мудрији од мене, и он је на високом положају. Он је човек према коме гајим бескрајно поштовање као директору, учитељу и ментору. Упознали смо се пре много година, када сам био млади енергичан момак који је тек изашао из војске и радио у окружним новинама. У то време већ је био менаџер једног од најбољих регионалних (или чак националних) предузећа и уопште је био угледан човек. Познавао сам га не само као способног администратора и харизматичног лидера, већ и као принципијалног човека, искреног и не номиналног комунисту. Наравно, није веровао у Бога; био је равнодушан према питањима Цркве, вере и религије, али није био милитантни атеиста. Касније, када сам напустио новинарство, имао сам привилегију да радим под његовим покровитељством у пољопривредно-производној задрузи четири године. До тада се дубоко променио. Иако је задржао свој жилав карактер и остале особине: јак интелект, гвоздену вољу, способност да доноси тренутне одлуке, и иако је још увек имао оштре речи и поступке, бивши атеиста је постао верник и у свом селу је градио цркву.

Можда се његово знање теологије не може назвати опсежним, али његова вера била је озбиљна и непоколебљива. Сећам се да је тај мој шеф, када је била суша, ишао код свештеника и тражио да овај обави прозбу за кишу. Стајао је с неким старицама поред свештеника са свећом у рукама. А чињеница да се облаци сакупљају, од Бога зна где, и групишу се баш над његовом пољопривредном производном задругом, док суседни усеви около бледе и изгарају на сунцу, била му је сасвим природна појава и није се чудио око тога. Ако је и даље падала киша у време жетве, пазио је да се молитва обави како би се небо очистило – са истим позитивним резултатима, као што сам већ био сведок. Нисмо имали времена за разговор од срца искрен током посла, а мој бивши шеф није био тип човека који би душу излио неком другом. Али, једног дана је поделио са мном нешто лично.

Пословно смо путовали по округу. Мој шеф је седео за воланом, а ја сам седео поред њега. Ушли смо у разговор. Сећам се његове приче: „Валери, знате, неки моји познаници и колеге чланови Комунистичке партије, мисле да ја заиста не верујем у Бога, да се само претварам. Кажу да сам постао „капут“ и „часовник“. Кажу: „Кад је било модерно постати члан Комунистичке партије, то је и учинио; а сада када је у моди стајати уз свећу, он то и ради.“ Али то је људска глупост. Нико се није могао бринути мање о таквим стварима, као што је да ли верујем или не. Има ли смисла да некоме ишта докажем или не докажем? Придружио сам се Партији према својим убеђењима, а не због наступа или због каријере. Заиста сам веровао у марксизам-лењинизам, у победу комунизма широм света и светлије сутра за човечанство. И савесно сам радио свугде да бих убрзао долазак светлије будућности – говорим без помпе.

Једног дана моја мала ћерка се разболела. Чинило се да је то била обична прехлада. Дакле, нисмо је водили код лекара, бирајући народне методе лечења. Али у ноћи трећег дана температура јој се попела на четрдесет степени целзијуса. Дали смо јој редуктор врућице, мазали је вотком – и све узалуд. Трчали смо по лекара, који је живео у близини. Дошао је и дао јој инекцију. Чекали смо. Доктор јој је измерио температуру. Било је око четрдесет степени целзијуса. Дао јој је још једну инекцију, али без резултата. Пола сата касније њена температура је била 40,5 ° целзијуса. Температура је стално расла. Била је већ на граници четрдесет и једног степена. Моја ћерка је била у несвести! Док сам је погледао схватио сам да умире и био сам немоћан да јој помогнем. Потрчао сам у суседну собу, дошао до прозора, наслонио главу на стакло, гледајући напоље, али не видећи ништа. Једина мисао коју сам имао у глави била је: ‘Шта да радим? Шта да радим?’ Навикао сам да решавам све проблеме и био сам уверен да је све у животу у мојим рукама. Али показало се да најважнија ствар није зависила од мене. И схватио сам да сва моја уверења, идеали којима сам служио, за које сам (као што се чинило) живео и радио, били бескорисни. Моја ћерка је умирала; па чак и ако би комунизам победио широм света, а универзална срећа човечанства дошла сутрадан, то ми не би значило ништа. Да сам је одвео у болницу, ситуација би вероватно била другачија. Али сада нико и ништа нису могли ништа променити. И одједном ми је пало на памет: Ако Бог постоји, Њему је све могуће. И узвикнуо сам му у свом крајњем очају: „Господе, ако постојиш, спаси моју драгу ћерку !!!“

Неколико минута касније лекар је ушао у моју собу и рекао: „Чини се да температура пада“. Не само да је пала – вратила се на нормалних 36,6 ° целзијуса. И није се више дизала. Ујутро је моја ћерка већ гледала цртане филмове и јела с гуштом, без иједног кашља. Као да није била болесна.

Лагао бих вас да кажем да сам се од тада нешто драстично променио, реформисао и постао другачија особа. Не, нисам али схватио сам да Бог постоји и пошто постоји Бог, не можете живети као да Он не постоји. Ако сте крштени у православљу, живите као хришћанин. Идите у цркву кад можете, исповедите се и примите причест. А ако сте верник, постоје ствари које не би требало да радите и речи које не би требало да изговарате. Не могу се увек суздржати, али покушавам. Кад год изгубим темперамент, правовремено проверим свој импулс и завапим: ‘Господе, опрости ми!’

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име