Спасење се може сажети у три речи: Христос Воскресе!

Најважнија ствар коју треба схватити у вези са спасењем је да се оно дешава у Христу. Сваке године, током Страсне седмице, на Велики петак, посматрамо распеће Христово.

Умро је, као што сви на крају умиру.

Његово тело и душа били су одвојени једно од другог.

Његово тело је завршило у гробу, а душа у Хаду.

Хад је дословно ћорсокак, који је чекао свако људско биће од Адама и Еве, до Христа.

Сви, богати и сиромашни, свети и они не баш свети, завршили су заробљени у овом страшном стању. То је била последица пада. Одвојивши се од Бога, извора живота, Адам и Ева су себе и човечанство осудили на – смрт.

Обично размишљамо о смрти као о раздвајању душе и тела, али у стварности смрт је много гора.

Смрт је уништење, силазак у непостојање из којег смо створени. То можемо видети када човек умре: како тело почиње да се разграђује и распада, исто се дешава и са душом.

Одвојена од Бога, почиње да бледи и да се враћа у ништавило.

То је оно што видимо у дну иконе васкрсења, визију смрти, таме, и усамљености, и очаја Ада.

Како каже отац Георгије Флоровски: „Ад је само тама и сенка смрти…Мрачни шеол; место безнадежне бестелесности и деинкарнацијеНека врста онтолошке немоћи душе, беспомоћности пале и рањене природе.

Мада, како отац Георгије појашњава само неколико реченица касније, Хад уопште није место, то је стање.

Хад није место где би душе отишле, то је стање неповезаности и нестанка, најнижа јама уништења из које се ништа не може вратити.

Бар је било такво стање, док Христос није ушао у Ад и уништио га.

Ово смо ми, као што смо причали пре неколико недеља, толико је важно да је Христос и потпуно човек и потпуно Бог.

Пошто је Христос потпуно човек, придружио нам се у смрти, придружио нам се у нашем застрашујућем клизању ка непостојању, у нашем најнижем, најслабијем и најусамљенијем стању.

Ипак, када је Христ умро, Хад није тражио само још једну људску душу; Ад је затражио људску душу Сина Божијег.

А пошто је Бог извор живота, смрт није могла имала власти над Христом. Смрт није могла задржати Сина Божијег. Нити је Хад могао задржати његову људску душу, а гробница није могла задржати његово људско тело.

Дакле, када Христос, потпуно човек и потпуно Бог, васкрсава, ми устајемо са Њим!

Зато иконе Васкрсења не приказују само како Христос гази смрт, већ увек показују како Христос извлачи из смрти са Њим Адама и Еву, који представљају цело човечанство.

Пад и наше одвајање од Бога оставили су нам болесну и сломљену људску природу, коју нисмо могли сами да излечимо. Наша тела су била немоћна да избегну пропадање у гробу, а наше душе немоћне да избегну силазак у ништавило, у Хад.

Бог је одлучио да то поправи, на присан и начин пун љубави, позивајући нас у свој живот, а то се дешава управо у богочовечанској личности Христа.

Како каже свети Кирило Александријски: „Укратко, он је оно што је било наше узео себи да бисмо ми имали све што је његово.“

Христос је учествовао у нашој смрти, да бисмо ми могли да учествујемо у Његовом животу.

Он је умро са нама и за нас да бисмо и ми васкрсли са Њим, да бисмо могли ускрснути у истински живот, аутентични живот, живот са Њим, без краја.

Нисмо више беспомоћна створења, заробљена грехом и смрћу, већ преображена у децу Божију, васкрсла у живот и радост Христову.

Дакле, будимо пчеле, и прославимо наше Васкрсење и Спасење у Христу!

 

О аутору

Стивен Христифору је дипломирао на Универзитету Јејл, Правном факултету Фордхам и на Грчкој православној теолошкој школи Светог Крста. Директор је Службе за младе и омладину (И2АМ) Грчке православне цркве у САД и води бројне подкасте. Живи у Њујорку.

 

 

ИЗВОР: https://www.ancientfaith.com/podcasts/bethebee/salvation_in_christ#h[]

 

ПРЕВОД: Давор Сантрач

Објављено: 03.02.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име