Према новообјављеним подацима Организације за европску безбедност и сарадњу, број злочина из мржње против хришћана у Европи нагло је порастао 2020. године.

Подаци ОЕБС-а, објављени 16. новембра, документовали су 980 инцидената против хришћана, укључујући паљевине римокатоличких цркава, скрнављење и пљачку евхаристијских хостија, нападе на свештенике и антикатоличке графите на црквеној имовини од стране активиста за абортус.

ОЕБС је раније пријавио 595 инцидената против хришћана широм Европе у 2019. години.

У прошлој години забележен је значајан пораст броја напада на имовину, са 459 у 2019. на 871 у 2020. години, док је број насилних напада на људе смањен са 80 на 56 у прошлој години.

Пољска је имала највише пријављених злочина из мржње против хришћана са 241 инцидентом у 2020. години, од којих су већина били акти вандализма према римокатоличкој имовини повезани са ставом Цркве о абортусу.

ОЕБС је такође известио о 172 инцидента у Немачкој, 159 у Француској и 113 у Италији.

Света столица је ОЕБС-у доставила податке о више од 150 злочина из мржње против хришћана у Европи.

Организација је такође објавила податке о злочинима из мржње изазваним антисемитизмом, расизмом, пристрасношћу заснованом на сексуалној оријентацији и другим категоријама. Укупно је пријављен 7.181 случај злочина из мржње. Информација је објављена поводом обележавања Међународног дана толеранције.

Број злочина из мржње против хришћана вероватно је већи од онога што се наводи у подацима, пошто је само 11 од 57 држава ОЕБС доставило податке о злочинима из мржње против хришћана.

Медлин Енцлбергер, шеф Опсерваторије за нетолеранцију и дискриминацију хришћана (ОИДАЦЕ) у Бечу, Аустрија, рекла је да се у медијским и политичким сферама „мржња према хришћанима једва примећује као све очигледнији друштвени проблем“.

„Извештај ОЕБС-а одражава само део овог тренда, који смо документовали годинама, а ипак је то гласан позив на буђење против равнодушности и помодног шиканирања хришћана“, прокоментарисала је она.

Ево прегледа неких од злочина из мржње почињених над хришћанима које је документовао ОЕБС:

Свестан вандализам у Пољској од стране заговорника абортуса

Према подацима ОЕБС-а, пораст злочина из мржње против хришћана у Пољској углавном је последица „серије инцидената усмерених на Римокатоличку цркву због њеног става о абортусу“.

То укључује више од 100 графита на католичкој имовини 2020. године, од којих су многи укључивали антихришћанске слогане. Друге католичке цркве су вандализоване са ЛГБТИ симболима.

Активисткиње за права жена су ноћу црном бојом вандализирале споменик нерођеној дјеци на пољском католичком гробљу у октобру 2020.

Активисти за абортус су такође вандализирали крст на гробљу у знак сећања на жртве нацизма у истом месецу, наводи се у извештају.

Људе који су се молили испред римокатоличке катедрале напали су активисти за права жена, бацајући флаше, камење и петарде, ранивши неколико верника.

У Шпанији су на Међународни дан жена 2020. вандализовани самостан и још четири цркве. У манастиру је група демонстраната за права жена такође ометала мису антихришћанским слоганима.

Подметнути напади на римокатоличке цркве

У Француској, Немачкој, Шпанији и Италији пријављене су бројне паљевине римокатоличких цркава.

У једном случају у Немачкој, дезинфекционо средство је изливено преко клупа у католичкој цркви, а затим запаљено.

Католичка катедрала у Француској такође је вандализована изметом који су починили починиоци, који су потом покушали да запале цркву у фебруару 2020.

Десет маскираних појединаца гађало је још једну католичку цркву у Француској у нападу подметнутог пожару у октобру 2020. тако што су гурнули аутомобил до цркве, а затим га запалили и нанели значајну штету.

У Швајцарској, поткровље за оргуље католичке цркве запаљено је у марту 2020.

Злочини из мржње и друштвени медији

Римокатоличким свештеницима у Шпанији упућене су претње смрћу путем друштвених медија у новембру 2020.

Римокатолички свештеници у Пољској осетили су се угрожено када је слика на којој је упуцани свештеник кружила друштвеним мрежама заједно са антикатоличким увредама.

Човек који је прешао на хришћанство у Италији такође је добио претње смрћу путем друштвених мрежа у новембру 2020.

У другим случајевима, починиоци су делили своје злочине из мржње на друштвеним мрежама. Активисткиње за права жена у Пољској снимиле су себе како бацају јаја на римокатоличку цркву и објавиле то на друштвеним мрежама у октобру 2020. године.

Насилни напади на хришћане

Упркос мерама затварања које су многе људе држале социјално изолованим 2020. године, и даље је било пријављених насилних напада на хришћане, иако мање него 2019. године.

Три особе су убијене у нападу ножем у базилици Нотр Дам у Ници, у Француској, у октобру 2020.

Свештеника познатог по својој посвећености помагању мигрантима и бескућницима један Тунижанин је избо ножем у близини његове парохије у граду Комо, у Италији, у септембру 2020.

У Уједињеном Краљевству, римокатоличког свештеника напала су два мушкарца у цркви у јуну 2020. и задобио је повреду ребра.

Још један римокатолички свештеник у Великој Британији физички је нападнут у катедрали током сахране у октобру 2020. године

Свештеник у Шпанији хоспитализован је у септембру 2020. након што је убоден ножем у горњи део тела док је био у цркви, а римокатолички свештеник у Пољској убоден је неколико пута у стомак у октобру 2020. године.

 

Извор: DECR Communication Service/Patriarchia.ru

Објављено:25.11.2021.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име