Не дају ми ни да се чујем са својим братом, јер је њему приликом хапшења телефон одузет. Нисам у могућности ни да га посетим али му је основне ствари у притвор однело свештенство, каже за Спутњик књижевник Милутин Мићовић, брат притвореног владике Јоаникија, који очекује још гори сценарио.

Мићовић сматра да је дошло је до најгрубљег вида притиска државних власти на будимљанско-никшићку епархију и српску цркву у Црној Гори и напомиње да је грубост која је испољена хапшењем владике Јоаникија и свештеника – незапамћена.

„Као да су то били најтежи криминалци у Црној Гори, а не свештеници и владике. Духовно и психолошко стање у Црној Гори је врло конфузно. Народ је у шоку. Овако нешто се није десило ни након комунистичког разарања цркве и народног памћења“.

Јоаникијев брат: Спрема се гори сценарио

Мићовић подсећа да је његовом брату одређен притвор од 72 сата и да су одбијени сви приговори адвоката, а, како каже, он очекује још горе сценарије за владику и Цркву, с  обзиром на то „какав се притисак, грубост, слепило и дрскост испољава према народу“.

„Како су већ наговештене неке мере из државне власти, за кршење прописаног понашања за време короне, то би могле да буду јако драстичне и сурове мере и казне“, сматра Мићовић и додаје да ништа конкретно још није познато, али да су такве санкције могуће.

Црна Гора као у време комунизма

Мићовић се нада да ће се и црква и верници брзо опоравити од ових дешавања:

„Апелујем на власти као брат владике Јоаникија, који није ни мрава згазио, а радио је и ради на просвешћењу народа и опоравку епархије, да не чине ову демонску похару над својим народом и својим духовницима и свештеницима. За народ се надам да ће имати адекватан одговор и да ће, на основи по којој су се одржавале литије и још адекватјним методама и начинима, испољити своје расположење и извршити притисак на власт“, изричит је

Сузавцем нас штите од короне

Он напомиње да је народ који је исказао подршку владици растеран најгрубљом силом – оклопним возилима и сузавцима.

„Мени су плућа још пуна тог сузавца, тог отрова. Када се боре свим силама да заштите народ од короне, они му сипају отров и у душу и у плућа, у очи и у нерве. Такво је стање“, сведочи Мићовић.

Он сматра да је у народу велики бунт, али напомиње да треба наћи паметан начин да се то каналише, јер, како каже, голорук народ не може против силе.

Мићовић је најавио велику конференцију за штампу, у којој ће учествовати интелектуалци и преставници најзначајнијих културних институција из Црне Горе и са српских простора, путем које ће се чути „реч народа“.

 

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име