На крајњем истоку Русије, на самој граници са Кином, налази се позната Хабаровска Богословија, или како то Руси називају, Хабарвска Духовна Семинарија. Братија из Богословије презентовала је 10 играних филмова која у себи садрже православну тематику. Препоручила их је за гледање, тако да и ми у овом чланку преносимо који су то филмови. Уколико имате предлог за још неки који овде није наведен ставите у коментару. Филмове који су наведени сматрајте листом а не топ-листом.
Неке од филмова поставили су продуценти на сервис јутјуба, тако да их је могуће погледати било када.

10. Цар (2009)
У филму је нагласак стављен на однос између Цара Ивана „Грозног“ и његовог пријатеља из детињства, митрополита Филипа Московског, потоњег руског светитеља.

9. Излечити страх (2013)
Биографски филм о Светом Луки Војено-Јесеницком.

8. Поп (2009)
Филм о животу оца Александра, за време Другог Светског Рата.

7. Монах и демон (2016)
У првој половини 19.века у манастиру се заједно са новим монахом пројављује и демон.

6. Хорда (2011)
Хорда влада великим делом Азије. Московско књажевство је дужно да плаћа данак. Када оболи ханова жена, нико не може да је излечи. Из хорде шаљу позив московском  митрополиту Алексеју (касније Светитељ) „вештцу“ како га називају, да дође и исцели болесну жену. Судбина Кнежевства је у његовим рукама.

5. Андреј Рубљов (1966)
Русија с почетка 15.века. Земљу раздиру сукоби кнежевина, глад и болести. У таквом трагичном тренутку појављује се велики иконописац Рубљов, чијем животу је посвећен овај филм.

4. Пролазак анђела (2008)
Младог комесара, шаљу 1924.године у манастир на острву Кањевец, на Ладошком језеру. Тај део је тада под управом Финаца. Његов задатак је да под маском искушеника, убије новопостављеног финског заповедника. Али комесар почиње да духовно се рађа и стиче покајање.

3. Раскол (2011)
Историјски мање позната епизода из живота Русије, када је у 17.веку дошло до православног раскола. Серија од 20-так епизода.

2. Острво (2006)
О овом филму све се зна 🙂

1. Човек Божији (2021)
Филм о животу Светог Нектарија Егинског.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име