Word writing text Boycott. Business photo showcasing stop buying or using the goods or services of a certain company Colored memo reminder empty board blank space attach background rectangle

Један дипломата је са собом у своју земљу понео биљку која ствара зависност

Да ли бисте икада помислили да су речи бојкот, никотин и мазохизам настале од нечијих презимена? Ево њихове историје.

Бојкот

Kада је Чарлс Бојкот због болести морао да напусти чин у војсци, почео је да ради као агент једног земљопоседника у округу Мејо. Економска криза изазвала је пропаст ирске пољопривреде, због чега је стално претила глад. Сељаци су тада формирали Ирску аграрну лигу и 1880. године рекли Бојкоту да мора да снизe цену закупнине за 25 одсто. Он је то одбио, али није очекивао да ће бити захтевано од његових радника да обуставе рад и да започну кампању изоловања Чарлса Бојкота од локалне заједнице.

Никотин

Kада се француски дипломата и научник Жан Нико 1561. године вратио у Париз из Лисабона, са собом је понео и биљку која ствара зависност. Нико се упознао са овом биљком у Лисабону, где се она, претворена у прах, ушмркавала и служила као лек против свега, па чак и против рака. Пошто је пред краљицом Kатарином Медичи демонстрирао како се употребљава прах који може да послужи као лек против њених главобоља, шмркање дувана постало је популарно у Паризу. Године 1753., шведски природњак Kарл фон Лине, дао је једној сорти дувана назив Никотиана, у част француског дипломате, а активни састојак ове биљке, који је први пут изолован 1828. године, добио је назив никотин.

Мазохизам

Leopold fon Zaher-Mazoh био је аустријски писац историјских романа и романа са темама из алтернативне сексологије. 1869. године он и његова љубавница баронеса Фани Пистор потписали су уговор по којем ће он бити њен сексуални роб шест месеци, уз услов да она што чешће носи крзно. Године 1886, аустријски психијатар  Rihard von Kraft-Ebingсковао је термин “мазохизам”, како би описао деривацију сексуалног задовољства од физичког бола и понижења.

 

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име